Hoppa till huvudinnehåll

En fjärdedel av mänskligheten står inför vattenkris - återanvändning kunde delvis lösa problemet

torka och sjöstrand
torka och sjöstrand torka

Länder där en fjärdedel av jordens befolkning bor står nu inför ett allvarligt hot- att bli utan vatten. 17 länder har extremt hög vattenstress, det vill säga att de använder nästan allt vatten de har. Det här framgår i World Resources Institutes (WRI) nya rapport.

Tre storstäder som hör till de värst drabbade är São Paulo i Brasilien, Chennai i Indien och Kapstaden i Sydafrika. Samtliga städer har ett invånarantal på över tre miljoner.

I indiska Chennai är vattenreserverna näst intill tomma. Den indiska regeringen sade redan i fjol sig lida av den värsta vattenkrisen i Indisk historia.

Kapstaden kom med nöd och näppe undan en så kallad ‘’day zero’’, alltså en dag där vattentillförseln stoppas på grund av brist på vatten, i fjol.

Vattenkriser har blivit allt mer vanliga sedan 1960-talet. En av de största orsakerna är helt enkelt en ökad efterfrågan.

Chennai
Chennai hör till världens torraste städer. Chennai Bild: Wikimedia Commons/VtTN madras

Återanvändning av vatten kunde lösa problemet

I de 17 länder där bristen på vatten är som allvarligast används 80 procent av vattnet till bevattning av jordbruk, industrier och kommuner, enligt WRI.

I rapporten framgår också att 44 länder, där en tredjedel av världens invånare bor, uppnår den näst högsta nivån - alltså hög vattenstress.

Mellanöstern och Nordafrika är de regioner där vattenbristen är som värst. 12 av 17 länder där vattenstressen är extremt hög är belägna där. Eftersom området är hett och torrt till sin natur, är vattentillgångarna normalt också lägre.

Den ökade efterfrågan på vatten innebär därmed att området är extremt pressat - och klimatförändringen lär inte bättra på förutsättningarna, uppger WRI i sin rapport.

Man häller ut avloppsvatten i uttorkad kanal i Kapstaden.
Man i Kapstaden häller ut avloppsvatten i förorenad kanal. Korrekt hantering av avloppsvatten kunde råda bot på en del av problemen. Man häller ut avloppsvatten i uttorkad kanal i Kapstaden. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sydafrika

WRI uppger däremot att det finns sätt att råda bot på den akuta bristen i Mellanöstern och Nordafrika. 82 procent av regionens avloppsvatten återanvänds inte. Återanvändning av avloppsvattnet kunde utgöra en helt ny källa av rent vatten.

Rapporten visar även att länder där vattenstressen nationellt är låg kan ha torra områden där vattenstressen rankas som extremt hög.

USA är exempelvis på plats nummer 71 på listan över vattenstressade länder - trots att staten New Mexico rankas som extremt vattenstressad.

Källor: New York Times, World Resources Institute

Läs mera:

Världens vattenläge blir allt sämre – förstår du vattnets värde?

Brukar du reflektera över din egen vattenanvändning? Eventuellt inte, för i vår del av världen verkar vatten finnas i överflöd. Men på många andra håll är vattenläget dåligt och kan genom våra vardagsval bli ännu sämre - eller också förbättras.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes