Hoppa till huvudinnehåll

Explosion vid Skattestyrelsen i Köpenhamn - Polisen: "En avsiktlig handling"

Fasaden på byggnaden var explosionen inträffade. Ett flertal fönsterrutor krossades bland annat.
Explosionen krossade fönsterrutor och raserade fasaden på byggnaden. Fasaden på byggnaden var explosionen inträffade. Ett flertal fönsterrutor krossades bland annat. Bild: EPA Köpenhamn,explosioner

Under tisdagskvällen skedde en kraftig explosion vid skatteverket i Nordhavn i Köpenhamn. En person skadades i samband med explosionen.

Under en presskonferens bekräftar polisen i Köpenhamn att det inte rör sig om en olyckshändelse, utan en avsiktlig handling.

- Någon har attackerat byggnaden med avsikt, säger chefsinspektör Jørgen Bergen Skov enligt BT.

Två personer befann sig i byggnaden vid tillfället av explosionen, men de klarade sig oskadda.

Personen som skadades befann sig på Nordhavns tågstation och träffades av fragment från explosionen, skriver Politiken.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att regeringen ser “mycket, mycket allvarligt” på saken, men att man ännu inte kan svara på om det handlar om någon form av terrorattentat, skriver Aftonbladet.

- Att placera ut sprängmedel av den här sorten i en stad är allvarligt under alla omständigheter. Om det dessutom visar sig vara ett direkt angrepp på en myndighet, då har vi en ny situation, säger hon.

Ingen avsikt att skada

Enligt polisen är det fortfarande oklart vem som stod bakom explosionen, men Bergen Skov tror inte att avsikten var att skada någon, skriver Aftonbladet.

- Byggnaden antas vid den här tiden vara tom. Om det är ett angrepp riktat mot Skattestyrelsens lokaler, eller om det helt enkelt rör sig om något som försiggått där eftersom det normalt inte brukar vara människor där vid den tidpunkten, det vet vi inte just nu, säger han vid en presskonferens på onsdagen.

Mette Mayli Albæk som är rättsanalytiker på DR håller med.

- Det är en stor skillnad om man väljer att placera en bomb vid Tivoli var det är mycket människor jämfört med om man väljer ett relativt öde ställe på Østerbro klockan tio på kvällen. Det indikerar att det var byggnaden som var målet, säger hon.

Den danska skatteministern Morten Bodskov har fördömt attacken.

En vansinnig och fullständigt oacceptabel handling, skriver danske skatteministern Morten Bødskov på Twitter.

Den kraftiga explosionen blåste ut rutorna och raserade fasaden på den danska skattemyndighetens byggnad.

Källor: DR, Politiken, BT, Aftonbladet