Hoppa till huvudinnehåll

Hope samlar in ryggsäckar för mindre bemedlade familjer i Åbo: "Här ser vi med egna ögon hur gärna människor vill hjälpa varandra"

Två kvinnor står leende framför en blå skylt som det står Hope på. Ena kvinnan håller i en rosa ryggsäck.
Arja Heinonen och Leena Hellman är nöjda med hur insamlingen kommit igång. Två kvinnor står leende framför en blå skylt som det står Hope på. Ena kvinnan håller i en rosa ryggsäck. Bild: Andrea Wiklund/Yle föreningar,välgörenhet,Leena Hellman

För familjer som inte har råd att köpa en ryggsäck åt sina barn kan skolgången bli en utmaning. Föreningen Hope samlar in ryggsäckar för mindre bemedlade barnfamiljer i Åbo fram till lördag.

Bara en dryg timme efter att insamlingen börjat har man redan fått in ett trettiotal ryggsäckar.

- Det är helt fantastiskt, folk vill verkligen hjälpa till, säger Arja Heinonen som leder Hopes verksamhet i Åbo.

- Och vi har också fått in fina märkesryggsäckar, berättar Leena Hellman som är frivillig inom föreningen.

Det är nämligen någonting som föreningen speciellt har efterlyst i år.

- Speciellt behöver vi ryggsäckar för tonåringar. För dem är det ofta väldigt viktigt att ryggsäcken ser ut på ett speciellt sätt eller är av ett visst märke för att de inte ska uteslutas ur den sociala gemenskapen i skolan, säger Heinonen.

På ett bord ligger kring trettio ryggsäckar i olika färger och modell.
På bara en dryg timme hade man redan fått in dryga trettio ryggsäckar. På ett bord ligger kring trettio ryggsäckar i olika färger och modell. Bild: Andrea Wiklund/Yle ryggsäckar,donationer,välgörenhet

Också svarta, neutrala ryggsäckar fungerar bra för de flesta elever. Alla donerade ryggsäckar ska vara nya och tidsenliga.

- Många vill donera söta barnryggsäckar, och visst får man göra det också. Men det är ofta just tonåringarna som faller mellan stolarna i mindre bemedlade familjer, ifall pengarna bara räcker till en ryggsäck åt barnet som nyligen börjat lågstadiet. Ryggsäckar för äldre barn är dessutom ofta lite dyrare, säger Hellman.

Att som familj tillsammans med barnen donera en ryggsäck är också ett bra sätt att prata om hur alla andra inte har råd med det som man själv har råd med.

Skippade bakverk och donerade istället

De föreningsaktiva är överraskade över vilket engagemang folk har visat för insamlingen.

- Vissa har kommit hit med tre-fyra ryggsäckar på en gång. Två pensionärskvinnor berättade att de beslöt sig för att inte köpa massa gott att bjuda på under sin pensionärsklubbsträff, utan istället valde att sätta pengarna på en ryggsäck som de tillsammans donerade, säger Hellman.

- Folk är väldigt positivt inställda till insamlingen. Vi brukar också samla in julklappar inför julen, och även då är alla väldigt positivt inställda och kommer fram och berättar att de väntat på att få donera till oss. Här ser vi med egna ögon hur gärna människor vill hjälpa varandra, säger Heinonen.

Det är tredje gången som insamlingen av ryggsäckar ordnas. Förra året samlade man in över 300 stycken. I år hoppas man få in hela 800 ryggsäckar.

Hope delar ut ryggsäckarna kring skolstarten nästa vecka och under hela hösten och vintern.

Ryggsäckar kan doneras vid Hopes insamlingspunkt på Thaliatorget i Hansa-köpcentret den 7-10 augusti, mellan klockan 14 och 18 på vardagar och mellan klockan 12 och 16 på lördag. Från och med måndag kan ryggsäckar föras till Åbo Hopes utrymmen.