Hoppa till huvudinnehåll

Karleby tampas med att få daghemspersonalen att räcka till – de anställda får töja och flexa

Barn vid Hjortgatans daghem i Karleby.
Hjortgatans daghem i Karleby. Barn vid Hjortgatans daghem i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,björkhagen

På ett år har antalet barn i dagvården i Karleby vuxit med över 170. Staden har öppnat flera nya avdelningar i år och anställde 15 nya lärare inom småbarnspedagogiken i våras, men det behövs lika många lärare till.

Personalen får lov att vara flexibel för att det ska finnas tillräckligt med vuxna i alla grupper.

Jenna Hägglund är lärare inom småbarnspedagogik på Hjortgatans daghem i Björkhagen. Daghemmet har fem avdelningar med närmare 100 barn och cirka 17 anställda.

Är någon i personalen sjuk blir det en utmaning att få ihop arbetslistorna.

– Först försöker vi se om vi kan ordna upp det inom huset. Finns det en avdelning med färre barn den dagen kanske de kan låna ut en vuxen, säger Hägglund.

Jenna Hägglund.
Jenna Hägglund, lärare inom småbarnspedagogik. Jenna Hägglund. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,hägglund

För det mesta lyckas pusslandet, men det händer också att de vuxna är för få.

– Ja det har hänt. Ibland måste vi låna in från ett annat dagis, man ringer runt och frågar. Och ibland måste man komma tidigare på jobb eller stanna längre för att täcka upp, säger Hägglund.

Då brukar vi säga att vi bara sköter det viktigaste, alltså barnen. Då får allt annat lämna, vi lämnar bort lappar som ska fyllas i eller möten man ska på

Handlar det om några dagar är det inte så farligt, enligt Hägglund. Men om personalen tvingas töja och stressa en längre tid hinner man inte längre med alla arbetsuppgifter.

– Då brukar vi säga att vi bara sköter det viktigaste, alltså barnen. Då får allt annat lämna, vi lämnar bort lappar som ska fyllas i eller möten man ska på. Barnen kommer först.

Ibland får servicechefen Susanne Wickström hoppa in i det dagliga jobbet. Trots att hennes tid borde gå åt till att hitta plats åt alla barn och att hitta personal till alla nya grupper och avdelningar.

Ny grupp med kort varsel

Hittills i år har Karleby öppnat nya enheter vid Falandersgatan, Tullåsen och Torggatan. Nästa vecka ska en svensk avdelning öppna i Västra Parken.

Men det blev klart först den här veckan och en del föräldrar och barn har fått gå i ovisshet i närmare ett halvt år.

– Vi försöker hitta lösningar tillsammans. Men nu måste de vänta på besked och tiden som barnen kan komma och bekanta sig med daghemmen kan bli ganska kort, säger Wickström.

Men den nya avdelningen innebär i alla fall att situationen lättar på svenska sidan. Just nu finns ett 20-tal barn i kö.

– Det kommer hela tiden nya ansökningar, men tack vare de här utrymmena kan jag säga att det löser sig för alla svenskspråkiga barn som behöver plats i höst.

Susanne Wickström.
Servicechefen Susanne Wickström. Susanne Wickström. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,wickström

Gruppfamiljedaghem stängdes

Orsaken till att det är sånt tryck på daghemmen är förstås att familjer flyttar in, folk får jobb och då behövs såklart dagvård.

Men vad gäller svenskspråkiga barn i Karleby har staden tagit beslut som också minskat antalet platser de senaste åren.

Alla svenska gruppfamiljedaghem stängdes eftersom de är dyra i jämförelse med andra alternativ.

Fem familjedagvårdare har gått i pension den senaste tiden, så nu är det bara tre dagmammor kvar som tar emot svenskspråkiga barn.

30 nya lärare

Karleby är inte den enda staden som skulle behöva fler lärare inom småbarnspedagogik utan bristen är nationell, poängterar Wickström.

Karleby gjorde i våras en utredning över behovet.

– Då anställde vi 15 nya lärare och behovet inför hösten är 15 lärare till. Till viss del har vi rekryterat men det finns luckor, det finns grupper som fungerar utan behörig lärare.

Till den grupp som öppnar nästa vecka saknar Wickström fortfarande en lärare inom småbarnspedagogik.

Då anställde vi 15 nya lärare och behovet inför hösten är 15 lärare till

Målet är, nationellt sett, att det i varje grupp ska finnas två pedagogiskt utbildade lärare eller socionomer. För att nå dit hoppas Wickström att samhället förstår värdet av det jobb som görs inom småbarnsfostran.

– Jag hoppas man i samhället uppskattar det här värdefulla arbetet. Och att man via det också gör en lönemässig satsning. Att lönen är i förhållande till både utbildning och arbetets svårighetsgrad eller de krav som yrket ställer. Det hoppas jag våra beslutsfattare tar till sig.