Hoppa till huvudinnehåll

Krisen i Kashmir: Pakistan planerar att utvisa indisk toppdiplomat och avbryta handeln

Studenter i Pakistan visar sitt stöd för Kashmir
Studenter i Pakistan visar sitt stöd för Kashmir Bild: AFP / Lehtikuva Kashmir,Indien,Pakistan

Pakistan utvisar en indisk toppdiplomat och avbryter all handel med Indien. Åtgärden är en följd av att Indien i måndags beslutade att häva Kashmirs autonoma status.

Sedan söndagen har invånarna i Kashmir inte kunnat använda telefon eller internet. Tiotusentals soldater patrullerar gatorna.

Pakistan reagerar nu starkt mot Indiens besked om att Kashmirs specialstatus hävs, och har meddelat att Indiens toppdiplomat Ajay Bisaria kommer att utvisas. Också handeln med Indien kommer att läggas på is.

- Det är helt klart att vår ambassadör inte kommer att vara i Delhi och det är självklart att den man som är här också kommer att resa härifrån, sade utrikesminister Shah Mahmood Qureshi i en telefonintervju med den pakistanska tv-kanalen ARY News.

Kashmir är Indiens enda delstat med muslimsk majoritet

Indiens hindunationalistiska regering beslutade i måndags att avskaffa den begränsade autonomi som Kashmir har åtnjutit.

Kashmir är den enda indiska delstat som har muslimsk majoritet.

Kärnvapenmakterna Indien och Pakistan gör båda anspråk på Kashmir, och två av de tre krig som länderna har utkämpat har utlösts av den långvariga konflikten om delstaten.

Läs mera:

Pakistans arméchef: "Vi står bakom Kashmirborna till det bittra slutet"

Pakistans militär kommer att gå hur långt som helst för att stöda folket i det omstridda gränsområdet Kashmir. Det här meddelade Pakistans arméchef dagen efter att Indien hävt Kashmirs autonomi.