Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa stad tar sig an den papperslösa familjen: "Statsmakten borde få ordning på sina processer"

Irakiska barn som hotas av utvisning.
Fem av familjens sju flickor (Arkivbild). Irakiska barn som hotas av utvisning. Bild: Teemu Silván asylsökande,utvisning

För några dagar sedan lämnade den nio personer stora flyktingfamiljen in sin sjunde asylansökan. Medan den behandlas är det Lovisa stad som ser till att de kan leva ett drägligt liv.

I fredags (02.08) besökte familjen polisstationen i Kotka och lämnade in en ny asylansökan.

Det blev nödvändigt att göra en ny ansökan i och med att Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte behandla deras besvär.

Det här innebär att det nu är Lovisa stad som måste ta över.

- Vi kommer att engagera oss, eller snarare kanske sköta våra plikter. I och med att familjen blir papperslös faller det ju på Lovisa stad att se till att de har mat, husrum och det nödvändigaste, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Lovisa stadsdirektör
Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. Lovisa stadsdirektör Bild: Robin Halttunen Lovisa,lovisa rådhus

En lång process

Familjen, som består av två vuxna och sju barn, kommer från Irak och ansökte om asyl i Finland för första gången redan 2015.

De har fått avslag på alla de sex tidigare ansökningarna och eftersom Högsta förvaltningsdomstolen inte behandlar deras besvär innebär det att förvaltningsdomstolens tidigare beslut om att avvisa familjen är i kraft.

Stadsdirektör Oker-Blom anser att det är synnerligen tråkigt att familjen inte kan stanna.

- Jag är inte någon vän av att det överhuvudtaget ska vara möjligt att processa ärenden av den här typen i många omgångar, säger Oker-Blom.

Kan Lovisa stad göra något annat i det här skedet än erbjuda mat och husrum?

- Vi kan rikta en hälsning till statsmakten om att de borde få ordning på sina processer, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland