Hoppa till huvudinnehåll

Nu subventionerar Raseborg stadsbiljetten - ny periodbiljett tas i bruk

En buss utanför Ekenäs resecenter.
Biljetten används inom busstrafiken i Raseborg. En buss utanför Ekenäs resecenter. Bild: Yle/Malin Valtonen ekenäs resecenter,Ekenäs

Det blir snäppet dyrare att använda periodbiljett i Raseborg. Den tidigare Raseborgsbiljetten försvinner i sin nuvarande form eftersom den inte längre subventioneras med statliga medel.

Orsaken är en lagändring som gör att det statliga stödet för kollektivtrafik försvinner.

Stadsbiljetten byts därför nu ut mot en biljett som är servicesedelbaserad. Den kostar 60 euro för resenären och kan användas obegränsat i 30 dagar i hela Raseborg.

Egentligen kostar periodbiljetten 125 euro, men 65 euro betalas med hjälp av servicesedeln.

- Stödpengarna kommer i första hand från stadens kassa. Vi kommer att utreda möjligheter att söka stöd från staten, men vet ännu inte säkert om det kan gå igenom, säger logistiker Henri Nevakivi på Raseborgs stad.

Då staten subventionerade biljetten kostade den 50 euro. Den nya periodbiljetten tas i bruk den 15 augusti.

Kräver besök till Matkahuolto i Karis

För att ta i bruk den nya biljetten behöver resenärerna styra stegen till Matkahuoltos betjäningspunkt i Malmkulla i Karis.

Nya användare ska ta med ett hemortsintyg från Raseborgs stad för att få en biljett. Därefter kan användarna ladda periodbiljetten i R-kiosker i staden.

Användare som har en biljett som ännu är i kraft kan använda den till periodens slut.

Gäller inte på öppna skolskjutsar

Raseborgsbiljetten har varit populär. Det har sålts kring 2 300 biljetter i året.

- Målgruppen är pendlare, äldre skolelever, pensionärer och andra raseborgare med behov att åka regelbundet kollektivt, säger Nevakivi.

Biljetten går att använda på många bussar: Ampers Busstrafik, Hangö Trafik Friman & Co, Wikströms Busstrafik och Vainion Liikenne.

Biljetten gäller inte på öppna skolskjutsar, säger Nevakivi.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland