Hoppa till huvudinnehåll

Pargas vill nå ut till flera ungdomar för att stoppa vandalismen

Ungdomar i motljus.
Ungdomar i motljus. Bild: All Over Press/MOHAMMED SABER unga vuxna,ungdomar,Ungdom,barn (åldersgrupper)

Under sommaren har det skett mycket skadegörelse och ofog i Pargas. I höst kommer man därför vid staden börja diskutera ett intensifierat samarbete som ska se till att minska på ofoget i framtiden.

- Vi måste satsa på förebyggande arbete. Man får inte vara rädd för att ta upp en diskussion med ungdomar och tröskeln för att söka hjälp måste vara låg, säger Pargas tf social- och hälsovårdschef Miia Lindström.

Då är samarbetet över sektorgränserna mellan barnskyddet, rådgivningen, skolorna och daghemmen viktiga.

- Vi har redan bra samarbete, men vi har planerat att intensifiera det speciellt med bildningssidan.

en leende miia lindström
Miia Lindström. en leende miia lindström Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,social- och hälsovårdsdirektör

Genom det vill man nå ut till barn och unga i ett tidigare skede och satsa på förebyggande åtgärder.

Barn och unga ska inte heller behöva träffa många olika personer som behandlar samma saker med dem, genom bättre samarbete vill man effektivera stödet.

- Vi har inte ännu någon konkret tidtabell, men det är på gång. Den vandalism som skett i sommar kommer att diskuteras och så får vi se vad det leder till.

Vi måste satsa på förebyggande arbete― Miia Lindström

Barn och ungas mående är känsliga saker och då något sådant behandlas har alla inblandade tystnadsplikt.

- Därför är det inte alltid enkelt att gå över gränser och samarbeta. Kunden måste alltid vara medveten om arbetsfördelningen och hur hens ärende utreds, säger Lindström.

Åbo en del av landsomfattande verksamhet

Ankkuri-projektet har verksamhet i kommuner runt om i hela landet, och Åbo är den av dem.

Ankkuri-verksamheten fokuserar på att förebygga brott hos ungdomar genom att erbjuda stöd åt personen i fråga och hens familj. Från polisens sida sköter man om förundersökningen och eventuella yrkande på skadestånd.

I Åbo finns fyra Ankkuri-poliser. I teamet ingår också en socialarbetare, en socialhandledare och en psykiatrisk sjukskötare som arbetar på polisstationen.

Två män sitter bredvid varandra vid ett bord och ser glada ut.
Det är viktigt att våga diskutera svåra frågor med ungdomar. Två män sitter bredvid varandra vid ett bord och ser glada ut. Bild: Mostphotos/ Viktor Cap 2011 män,pojkar,ungdomar,studerande,leende,unga män

Ankkuri kommer i kontakt med ungdomarna till största del genom brottsanmälningar. Men de kontaktas också av skolor och daghem och arbetar utgående från barnskyddsanmälningar.

Föräldrar och unga kan också själva ta kontakt för att be om hjälp.

Kriminalöverkonstapel Jaakko Patrikainen, som är ansvarig för Ankkuri-verksamheten i Åboregionen, säger att man fått bra resultat.

- De kunder som vi har att göra med kommer nästan aldrig tillbaka efter att vi avslutat ärendet. Inte heller brukar de behöva kontakta stadens egna socialskydd, så vi ser det som ett tecken på att vi lyckats, säger Patrikainen.

I höst kommer Ankkuri-verksamheten att utökas till ytterligare kommuner i landet. Men i det här skedet är det inte aktuellt att starta verksamhet i Åbolands skärgård.

- De svenskspråkiga regionerna är inte med i diskussionerna i det här skedet. Där är det den lokala utredningsgruppen som har hand om dessa frågor.