Hoppa till huvudinnehåll

PK-35 vann första matchen i Champions League-kvalet – vände 0–2-underläge och vann med mål på stopptid

PK-35.
PK-35 blev utan ligalicens efter mästerskapstiteln och spelar i division 1 i år. PK-35. Bild: Lehtikuva Damligan,Division 1 i fotboll för damer

PK-35 inledde i dag sitt Champions League-äventyr. Vandalaget fick bästa möjliga starten på kvalet som spelas i Tallinn. Efter att ha legat under med 0–2 mot värdlaget Flora vände de matchen och vann till slut med 3–2 i och med segermålet under stopptid.

Matchen i Tallinn började inte på bästa möjliga vis. Redan i den 16:e matchminuten gick hemmalaget Flora upp i en 1–0 ledning.

Trots att PK-35 dominerade, hade flera hörnor och mållägen lyckades de inte kvittera matchen i första halvlek.

I stället var det Flora som utökade sin ledning till 2-0 i den första minuten av andra halvlek. Getter Saar satte in bollen med ett långskott som gick rätt i det bakre hörnet.

Hoppa över Twitterpostning

Efter den dryga inledningen började ändå PK-35 också lyckas.

Tio minuter efter 2–0 målet fick Vandalaget äntligen utdelning på sina hörnor.

PK-35:s kapten Sanna Saarinens hörna tar sig fram till Filippa Kilponen som kan lägga in bollen från ett bra läge och utjämna matchen till 2–1.

Segermål på tilläggstid

Det såg ut att gå tokigt i den första matchen men med fyra minuter kvar av ordniarie matchtid kvitterade Karoliina Autio matchen till 2–2.

Och just innan matchen skulle blåsas av, i tilläggsminut ett, var hon framme igen. Den här gången sökte sig bollen lite tursamt in i målet via Flora-keeperns händer.

På fem minuter lyckades alltså Vandalaget vända matchen. Segern med 3–2 mot värdlaget Flora gav PK-35 tre viktiga poäng i kvalet.

– Som lag har vi klarat oss igenom en hel del. Under vintern, våren och hela året har vi haft svåra stunder. Men vi har kommit ur de situationerna som ett bättre lag, precis som i dag, berättar Sanna Saarinen för Yle Urheilu efter matchen.

Hoppa över Twitterpostning

Tre matcher spelas totalt och enbart gruppvinnaren avancerar till den första omgången i Champions League.

PK-35 möter till näst EBS/Skála från Färöarna på lördag och därefter BIIK Kazygurt från Kazakstan på tisdag.

EBS/Skála förlorade 9–0 i sin öppningsmatch mot BIIK Kazygurt.

Alla matcher spelas i Tallinn.

PK-35 har deltagit i Champions League sex gånger tidigare. Det är ändå första gången de deltar som ett division 1-lag. Det är dessutom första gången någonsin som ett lag på den näst högsta serienivån deltar i Champions League-kvalet.

Läs mera:

Champions League-kval i Tallinn väntar division 1-klubben PK-35 Vantaa – ställs mot lag från Kazakstan, Färöarna och Estland

En utebliven ligalicens hindrar inte PK-35 från att representera Finland i Champions League. Vandalaget lottades in i en kvalgrupp där matcherna spelas i Tallinn.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport