Hoppa till huvudinnehåll

Smålejonen krossade Schweiz i Ivan Hlinkas minnesturnering – semifinal väntar på fredag: 15-åriga HIFK-spelaren Brad Lambert stod för hattrick

Finlands Smålejon i U18VM 2019.
U18 landslaget föll ut i kvartsfinal i vårens VM. Finlands Smålejon i U18VM 2019. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto U18-Världsmästerskapet i ishockey för herrar,smålejonen

Finlands U18-landslag vann över Schweiz med 6–0 i dag i Ivan Hlinkas minnesturnering som spelas i Tjeckien. Matchen var den sista gruppspelsmatchen. Smålejonen blev andra i sin grupp och avancerar till semifinal. Där står Ryssland för motståndet.

Turneringen är traditionsenligt inledningen på säsongen för U18-landslagen och något av en inofficiell VM-turnering. Finland har inte tagit sig till semifinal i den traditionella turneringen sedan 2015.

I år får de spela om medaljer igen.

Finland körde över Schweiz i den sista gruppspelsmatchen. Smålejonen ledde 2–0 efter första perioden, 5–0 efter andra och vann till slut med 6–0.

Hoppa över Twitterpostning

Blott 15-åriga Brad Lambert, som tecknade på för ligalaget HIFK i maj, gjorde tre mål i matchen. Också Topi Niemelä stod för tre poäng i matchen. Roni Hirvonen, Roby Järventie och Aatu Räty stod alla för ett mål var.

– Jag tror att vi under den första matchen mot Kanada var lite nervösa. Är man inte på sin toppnivå mot Kanada så kan det sluta dåligt, kommenterade Finlands assisterande tränare Antti Miettinen på turneringens webbplats.

– Mot Tjeckien spelade vi mycket bättre och vi kämpade hårt tycker jag. I den här matchen spelade vi lite slarvigt i början trots att det stod 2–0 på tavlan. Vi hade en bättre andra period och sedan var det bara att vänta ut de sista 20 minuterna.

Smålejonen vann i går över Tjeckien med 5–1. Då var det Roni Hirvonen som briljerade med ett hattrick.

Hoppa över Twitterpostning

På måndagen förlorade Finland ändå stort mot Kanada då Kanadas segersiffror skrevs 6–0.

"Vi kommer vara redo"

Finland slutade med två segrar tvåa i sin grupp och avancerar till semifinal. Semifinalen spelas på fredag klockan 20.00 finsk tid mot Ryssland.

– Jag vet att Ryssland är ett väldigt bra lag. Det är svårt att göra mål mot dem och de har många skickliga och farliga spelare. Men vi har spelat bra mot dem förut och vi kommer vara redo, analyserade Nieminen det kommande motståndet.

Finland har senast tagit medalj i Ivan Hlinkas minnesturnering 2012. Då blev det silver. I fjol kom smålejonen på en sjunde plats i turneringen.

Turneringens webbplats med samtliga resultat hittas här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport