Hoppa till huvudinnehåll

Tolv ungdomar ser på världen ur nya synvinklar på lägergård vid Lojosjön

Ungdomarna Ada Willför och Beda Bergsröm står leende i en grön skog. Beda har armen om Adas axel.
Karisbon Ada Willför och Beda Bergström från Kimitoön kände ingen annan deltagare när de kom till Prometheus-lägret. Nu har de fått många nya vänner. Ungdomarna Ada Willför och Beda Bergsröm står leende i en grön skog. Beda har armen om Adas axel. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,Västnyland,beda bergström

Prometheus-lägret har helt utan ironi beskrivits som den bästa veckan i ditt liv, säger lägerledare Denjah Leinson. På lägret behandlar man stora frågor om samhälle och etik på ett kreativt och öppet sätt.

Vid en lummig liten vik i Lojosjön finns Partionimi lägergård. Där pågick hela förra veckan ett av Finlands tre svenskspråkiga Prometheus-läger, ett livsåskådningsläger för ungdomar.

- På finska brukar lägret kallas för “aikuistumisleiri”, alltså ett läger där man blir vuxen. Den beskrivningen tycker jag passar in jättebra, säger Leinson.

Hon berättar att två av deltagarna föregående kväll hade sagt att de vågat tala om saker öppet - också om sådana ämnen som annars känns tabubelagda.

Denjah Leinson och Elsa Lindeberg vid en sjö och en lummig björk.
Lägerledare Denjah Leinson och hjälpledare Elsa Lindeberg har själva varit deltagare på lägret. De trivdes så bra att de fortsatte som ledare. Denjah Leinson och Elsa Lindeberg vid en sjö och en lummig björk. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,sjöar,björk,Västnyland,elsa lindeberg

På lägret behandlas ett brett spektrum av ämnen, såsom jämlikhet, sexualitet, religioner, rusmedel, tid, samhälle, miljö och hållbarhet - bara för att nämna en del.

- Vi brukar låta lägerdeltagarna själva styra diskussionen åt det håll de vill, säger Elsa Lindeberg, som är hjälpledare på lägret.

Ämnena är breda och svåra. Efter det intensiva lägret brukar deltagarna vara väldigt trötta, men Lindeberg säger att många av ungdomarna också känner sig lättade.

- Man har förstått saker som man kanske förundrat sig över och dessutom känner man sig allmänbildad, säger Lindeberg.

En blankett som lägerdeltagarna på ett Prometheus-läger fyllde i en dag då man talade om byråkrati.
När temat var byråkrati skulle lägerdeltagarna fylla i en ansökan för vilken dryck de ville dricka under mellanmålet. En blankett som lägerdeltagarna på ett Prometheus-läger fyllde i en dag då man talade om byråkrati. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,Västnyland,byråkrati,blanketter,Formulär,partioniemi

- Lägret har helt utan ironi beskrivits som den bästa veckan i ditt liv, tillägger Leinson.

Efter lägret ordnar en del familjer en fest eller kaffebjudning, ofta i samma stil som konfirmationsfester. Andra lägerdeltagare åker bara hem för att vila.

Närbild på Prometheus-lägrens silvriga smycke.
Deltagarna får ett Prometheus-smycke på lägrets sista dag. Lågorna symboliserar elden som titanen Prometheus gav till människorna, enligt en berättelse i den grekiska mytologin. Elden fick människorna att nyfiket utforska omvärlden. Närbild på Prometheus-lägrens silvriga smycke. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,Prometheus,smycken,Halsband,silver,partioniemi

Prometheus-lägret skapades år 1989 som ett alternativ till skriftskolelägret för dem som inte hör till kyrkan eller vill gå skriftskola. Men man kan också delta i båda lägren.

- Prometheus-lägret är bara ett alternativ bland många. Vi går in på så olika saker jämfört med skriftskolan så det är jättefint om man får båda upplevelserna i sitt liv.

Försvunna kockar och en zombieapokalyps

På fredag förmiddag är temat rusmedel. Deltagarna framställer olika scenarier kring temat genom små sketcher ute på gården. Det börjar närma sig lunchdags.

Plötsligt rusar en av ledarna ut ur huset och ropar “Tilanne on SOS, kockarna är försvunna!”.

Både deltagare och ledare börjar springa runt på området för att leta reda på kockarna.

Lägerledare och deltagare på ett Prometheus-läger.
"SOS! Kockarna är försvunna!" Lägerledare och deltagare på ett Prometheus-läger. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,Västnyland,Stuga,ledare,partioniemi

När kockarna inte hittas gäller det att börja fundera på hur de själva ska fixa maten. Olika förslag slängs fram, man konstaterar bland annat att det blir för dyrt att beställa pizza till hela lägret.

Lägerdeltagarna har också tidigare fått tackla överraskande utmaningar. En morgon när de vaknade var hela ledarteamet försvunnet och en lapp låg på bordet:

“Den hemska zombieapokalypsen har ätit sig igenom teamet och hela Finland. Situationen är SOS! Er uppgift är att planera (inte verkställa) ett nytt samhälle.”

På olika kreativa sätt får deltagarna fundera på och lära sig om stora samhälleliga och etiska frågor.

Ett brev med en uppgift för deltagarna på ett Prometheus-läger. Deltagarna ska planera ett nytt samhälle.
En morgon var det en zombieapokalyps och vi måste skapa ett nytt samhälle med bara oss tolv deltagare. Det var lite jobbigt när man just hade vaknat, berättar Beda Bergström. Ett brev med en uppgift för deltagarna på ett Prometheus-läger. Deltagarna ska planera ett nytt samhälle. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,Västnyland,politik,brev,partioniemi

Elsa Lindeberg berättar om en programpunkt, ett etiskt dilemma, som hölls nere på lägergårdens strand. Alla ledare satt i en båt som föreställde ett sjunkande skepp och hade olika karaktärer: en doktor, en jurist, ett litet barn.

Lägerdeltagarna fick bestämma vilka av karaktärerna som skulle skonas och fick bli kvar i båten och vilka som inte fick.

- Vi teamledare följde sedan deltagarnas order och hoppade i vattnet, berättar Lindeberg.

Prometheus-lägret i siffror

3 läger - Det ordnades tre svenskspråkiga Prometheus-läger i Finland i år. I början på sommaren ordnas två läger i Halslax i Sagu, och i slutet av sommaren ett läger på Partioniemi lägergård i Lojo.

0 euro - Bakom lägren står föreningen Prometheus-lägrets stöd rf. Ledarna på lägret får noll euro i lön, de jobbar alltså på frivillig bas.

240 euro - Så mycket kostade ett vanligt läger i år, på finska finns det specialläger som kostar lite mera. Nästa år kommer avgiften att stiga. Föreningen gör ingen vinst på lägren.

17 000 unga - Det första lägret ordnades år 1989 som ett religiöst obundet alternativ för skriftskolläger. Sedan dess har över 17 000 unga deltagit på ett Prometheus-läger.

2009 - År 2009 spred sig idén till Sverige då man grundare föreningen Protus Sverige.

8. klassen - Man deltar under sommaren efter årskurs åtta eller årskurs nio. Det finns också skilda läger för äldre ungdomar och för vuxna.

1/6 ungdomar - En av sex ungdomar som går ett Prometheus-läger går också i skriftskolan. Cirka en femtedel av deltagarna hör till kyrkan.

8 dagar - Lägret pågår en vecka. På den åttonde dagen, det vill säga lägrets sista dag, har man en festlig lunch dit ungdomarnas familjer också är bjudna. Då får deltagarna också sina Prometheus-smycken. Lågorna på smycket symboliserar elden som titanen Prometheus gav till människorna enligt den grekiska mytologin.

“Det där trädkramarlägret”

Det är inte alltid klart för alla utomstående vad ett Prometheus-läger går ut på, och ibland får Leinson och Lindeberg svara på frågor och fördomar gällande lägret.

- När jag gick på mitt eget Prometheus-läger frågade mina kompisar om det är “det där trädkramarlägret”, berättar Lindeberg.

Leinson håller med om att hippiefördomen är ganska stark. Hon har fått höra att lägret bara är en vecka av flummande.

Det är ändå mycket substans i de ämnen som behandlas på lägret. Leinson berättar att både ledare och hjälpledare går igenom flera olika utbildningar innan de har möjlighet att bli valda till ledare.

Lägerdeltagare och ledare på Prometheus-lägret i Lojo sitter på bänkar på en gård och diskuterar.
Efter varje programpunkt diskuterar gruppen tillsammans om hurdana tankar som väcktes. Lägerdeltagare och ledare på Prometheus-lägret i Lojo sitter på bänkar på en gård och diskuterar. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,Västnyland,bänkar,Diskussion,partioniemi

Maten på lägret har också väckt frågor.

- Många undrar om alla är veganer på lägret, säger Leinson.

En stor del av maten är visserligen vegetarisk eller vegansk men det finns också alternativ med kött.

Nya vänner och djupa diskussioner

Ada Willför och Beda Bergström är två av deltagarna på lägret. Bergström äter vegansk mat och Willför äter kött men de är båda nöjda med de alternativ som finns.

- Jag tycker det är bra med flera olika sorters mat för alla dieter, säger Willför.

Det är inte bara olikheter i dieter som kommit fram under lägret. Willför berättar att hon nu förstår att människor kan vara olika på många sätt.

- I går talade vi om sexualitet och några av ledarna sade vad de har för sexuell orientering. Jag tycker det var jättecoolt, säger Willför.

Bergström säger att hennes favoritprogram är de djupa diskussionerna som också väckt känslor bland många.

- Vi kan tala om allting öppet. Efter vissa program har kanske någon gråtit eller så har vi skrattat jättemycket. Jag har helt enkelt börjat tänka mycket mera, säger Bergström.

Hon berättar att alla har tystnadsplikt. Den gäller för de personliga saker som berättas på lägret, och därför vågar man prata mer öppet.

På terassen av en stuga i skogen hänger handdukar och baddräkter på tork.
Lägret pågår i en vecka, från söndag till söndag. På terassen av en stuga i skogen hänger handdukar och baddräkter på tork. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,Västnyland,Stuga,handduk,baddräkter,partioniemi

Varken Beda Bergström eller Ada Willför kände varandra eller någon annan innan lägret började. Bergström är hemma från Kimitoön och Willför från Karis. Det finns deltagare från alla håll i Svenskfinland.

- Jag ville att jag inte skulle känna någon från förut. Det är annorlunda när man kommer till ett sådant ställe, säger Bergström

Willför tycker det är coolt att få nya vänner.

- Normalt har jag svårt att tala med folk, men alla här är så trevliga att jag kan tala med vem som helst, säger Willför.

Att åka hem kommer att kännas både skönt och sorgligt, tror Willför.

- Att lämna alla de här människorna och kanske aldrig tala med dem igen känns ganska ledsamt. Men det ska också bli skönt att sova i en bekväm säng igen.

Lägerdeltagare uppträder med en sketch.
Lägerdeltagare uppträder med sketcher om rusmedel. Lägerdeltagare uppträder med en sketch. Bild: Anna Hellberg / Yle Lojo,Prometheus-läger,livsåskådning,etik,samhälle,läger,sommar,ungdomar,skogar,Västnyland,sketcher,partioniemi