Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Antalet internationella adoptioner rekordlågt i Finland

Ett par barnskor i händerna på en man och en kvinna. Illustrationsbild.
Arkivbild. Ett par barnskor i händerna på en man och en kvinna. Illustrationsbild. Bild: Unsplash plimsolls,barnlöshet,adoption,adoptivföräldrar

Antalet internationella adoptioner har sjunkit drastiskt i Finland, rapporterar Uutissuomalainen. I fjol adopterades 52 barn från utlandet, jämfört med rekordåret 2005 då 308 barn adopterades.

De 52 barn som adopterades från utlandet i fjol kom till Finland via organisationer som Interpedia, Rädda Barnen eller genom förmedling via Helsingfors stad.

Vid internationella adoptioner anlitas i regel alltid ett adoptionstjänstorgan.

En lägre adoptionssiffra har endast påträffats under åren 1985-1987, enligt uppgifter från tillstånds- och tillsynsverket Valviras adoptionsnämnd.

Tillväxten kom i gång i och med att adoptionslagen trädde i kraft år 1985, men har sedan mitten av 2000-talet varit i stadig nedgång.

En av orsakerna till de låga adoptionssiffrorna är att det helt enkelt finns färre adoptivbarn. Förhållandena i barnens hemländer har utvecklats så till den grad att det inte längre finns ett lika stort behov för internationella adoptioner, säger organisationen Rädda Barnen till Uutissuomalainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes