Hoppa till huvudinnehåll

Algrapport: Simma hellre i sjö - rikligt med blågröna alger till havs

Alger, satellitfoto.
Förekomsten av blågröna alger ute till havs är fortfarande riklig. Alger, satellitfoto. Bild: USGS/NASA Landsat Program satellitbild

Algläget har lugnat ner sig i sjöarna där algblomningen avtagit, medan läget till havs är oförändrat. Det här framgår i den senaste riksomfattande algrapporten utförd av Finlands miljöcentral.

Längs med kusten finns det inte så mycket alger men på öppet hav är förekomsten av blågröna alger rikligare än normalt. Eftersom vädret är rätt så vindstilla stiger de blågröna algerna till ytan och ses därmed lättare av sjöfarare.

Det svala och ostadiga vädret har satt stopp för algblomningen i en stor del av sjöarna, åtminstone tillfälligt. Algrapporten visar däremot att algblomningen i Nyland är aningen rikligare än i genomsnitt.

För tillfället förekommer det blågröna alger på 37 av de riksomfattande ställen där algkontroller utförs. Vattnet i sjöarna är omkring tre grader svalare än vad det normalt är så här års.

Algläget kan växla snabbt efter väder och vind.

– Ifall vädret blir varmare kan förekomsten av blågröna alger tillta i sjöarna, säger Marko Järvinen på Finlands miljöcentral.

Det kan alltid utgöra en hälsorisk att simma i vatten där blågröna alger förekommer, påminner miljöcentralen.

Läs också