Hoppa till huvudinnehåll

Badförbudet fortsätter i Petalax – nu också för höga bakterievärden vid strand i Norrnäs

en skylt om badförbud vid en badstrand
Arkivbild. en skylt om badförbud vid en badstrand Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vägviksfjärden,badstränder,badförbud

Mängden avföringsbakterier har fortsatt att sjunka vid Vägvik badstrand i Petalax, men värdena är ännu för höga visar de senaste proverna. Nu visar prover också på för höga värden i vattnet vid Verkan i Norrnäs.

För två veckor sedan stängdes Vägvik strand i Petalax på grund av sju gånger för höga värden av intestinala enterokocker.

Förra veckan var värdena till och med 28 gånger för höga, vilket betyder 5 700 (cfu) kolonibildande enheter per 100 milliliter i vattnet. Gränsvärdet ligger på 200.

Nu har värdena sjunkit till 1 100 cfu/100 ml, det vill säga över fem gånger för höga värden. Därmed kvarstår badförbudet.

Tommy Stenlund, miljö- och hälsoskyddschef vid Västkustens miljöenhet, säger att de kommer ta nya prover i nästa vecka. Det krävs två rena prover innan badförbudet hävs.

Källan till de för höga värdena har ännu inte hittats.

– Vi har varit runt i terrängen och försökt se ifall det finns något i omgivningen, men vi har inte hittat något. Ibland är det så att man inte hittar någon källa, säger Stenlund.

Avrådan från att bada i Norrnäs

Stenlund berättar att prover också visat på för höga värden av enterokocker vid simstranden vid Verkan i Norrnäs i Närpes. Där finns nu en avrådan från att bada eftersom värdena 1 200 cfu/100ml.

Nya provresultat från Verkan kommer antingen på fredagen eller nästa vecka.