Hoppa till huvudinnehåll

Dags för skolstart! Fem påminnelser för dig som rör dig i trafiken

två flickor med ryggsäckar sitter vid övergångsställe.
två flickor med ryggsäckar sitter vid övergångsställe. Bild: Henrietta Hassinen Skolstart,barn (familjemedlemmar)

I dag har läsåret inletts i många skolor i landet. Skolstart innebär nya elever, och de nya eleverna är kanske inte de bästa på att vara uppmärksamma på sin omgivning.

Här är fem saker som du som bilist eller cyklister kan tänka på för att säkra en trygg omgivning. Lagen bör naturligtvis alltid följas, men speciellt i augusti och september är det värt att notera att det är många gulnäbbar som rör sig i trafiken.

1. Följ hastighetsbegränsningarna

Tålamod hos bilister är A och O. I närheten av skolor är det skäl att lätta på gasen och vara särskilt uppmärksam.

2. Stanna vid övergångsställen

En liten elev kanske inte alltid märker bilar som närmar sig. Det kan vara svårt att uppskatta fordonets hastighet och barnet kanske inte förstår att akta sig i tillräckligt god tid.

Barn kan vara oberäkneliga, barnet kan ena sekunden stanna vid vägkanten, och den andra bestämma sig för att gå över vägen i varje fall. Var extra uppmärksam då du ser barn i trafiken!

3. Använd inte din mobiltelefon då du kör

Mobiltelefoner och bilar är en dålig ekvation.

Många fotgängare promenerar med blicken fastklistrad i telefonskärmen eller lyssnar på musik och är därmed inte uppmärksamma - något som bilister måste ta i beaktande.

Tänk på att också ett litet barn kan gå omkring med hörlurar i öronen och därmed inte vara lika uppmärksamt på sin omgivning.

4. Starta fyra minuter tidigare än vanligt i augusti och september

Fyra minuter är allt som krävs för att kunna lätta på gasen en aning, vilket i sin tur förkortar din bromssträcka avsevärt i eventuella farliga situationer.

I tätorter, speciellt i Helsingfors, är trafiken livlig. Det är snarare regel än undantag att något oförväntat dyker upp då du rör dig i trafiken.

Att räkna med några extra minuter framför att satsa på minimitiden det tar att köra borde vara utgångsläget för en bilist.

5. Håll trottoaren fri från cyklister och elsparkcykelåkare

Elsparkcyklar hör inte hemma på trottoaren. Som elsparkcykelsåkare ska du följa samma regler som cyklister.

Som cyklist ska du också komma ihåg att följa trafikreglerna och cykla på de för cyklister utmärkta filerna - inte på trottoaren.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel Koululaiset ovat jälleen liikenteessä – kuljitpa autolla tai pyörällä, muista nämä viisi vinkkiä skriven av Mikko Leppänen.

Läs också