Hoppa till huvudinnehåll

”Fortfarande redo” – Colin Kaepernick försöker ännu övertyga NFL-klubbar att ge honom chansen

Colin Kaepernick
Colin Kaepernick (i mitten). Colin Kaepernick Colin Kaepernick

Det är tre år sedan Colin Kaepernick senast spelade en NFL-match. Natten till torsdag finsk tid tweetade quarterbacken en video på sina morgonträningar med ett enkelt meddelande: Klockan är fem på morgonen. Fem dagar i veckan. I tre år. Fortfarande redo.

Videon på Twitter börjar med att konstatera att Kaepernick gått arbetslös i över 800 dagar. Enligt quarterbacken själv handlar det om att klubbarna i hemlighet kommit överens om att inte signa honom.

Allt började säsongen 2016 då Kaepernick började knäböja under nationalsången före matcher. Den dåvarande 49ers-liraren förklarade att det handlade om en protest mot hur svarta behandlas i USA.

Kaepernick valde själv att bryta sitt kontrakt med San Francisco-klubben den säsongen och har sedan dess gått arbetslös. Kaepernick och lagkamraten Eric Reid stämde ligan sommaren 2018 för att förhindra dem från att spela – ett fall som ledde till att NFL betalade en hemlig summa åt spelarna i februari.

I och med att träningssäsongen inför NFL-säsongen 2019 körde igång för en vecka sedan börjar det vara bråttom för kontraktslösa spelare som Kaepernick att hitta arbetsgivare i sommar.

Många har frågat sig hur spelklar Kaepernick kan vara i det här skedet och quarterbacken har själv ett svar:

Hoppa över Twitterpostning

– Klockan är fem på morgonen. Fem dagar i veckan. I tre år. Fortfarande redo, skriver han.

Protesterna där spelare knäböjde under nationalsången exploderade året efter att Kaepernick lämnade 49ers, inte minst på grund av att president Donald Trump kallade spelare som knäböjde för "horungar".

Inför säsongen 2018 försökte NFL-klubbarnas ägare klubba igenom en regelförändring som skulle ha gett dem möjligheten att bestraffa spelare som knäböjde under nationalsången. Nyheten om regelförändringen ledde ändå till kraftiga motreaktioner från spelarnas sida och den slopades snabbt.

Eric Reid, som numer spelar för Carolina Panthers, har sagt att han kommer att fortsätta protestera också den inkommande säsongen.

– Vi måste fortsätta kämpa, säger han enligt Charlotte Observer.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport