Hoppa till huvudinnehåll

Gårdar i Gamla stan i Ekenäs öppnar sina portar för en dag - stadsdelsförening ordnar evenemang för hela familjen på lördag

Personporträtt på Viveca Blomberg, Christian Gröndahl och Satu Torstila
Satu Torstila, Christian Gröndahl och Viveca Blomberg sitter alla i styrelsen i föreningen Gamla stan i Ekenäs. Personporträtt på Viveca Blomberg, Christian Gröndahl och Satu Torstila Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Gamla Stan,evenemang för allmänheten,Öppet hus,Satu Torstila

Om du någon gång undrat hur det ser ut på gårdarna i Gamla stan i Ekenäs ska du ta dig dit på lördag (10.8). Då ordnas nämligen evenemanget ”Gamla stan lever” och då står portarna till mer än hälften av gårdarna i stadsdelen öppna.

Under dagen ordnas också flera programnummer och arrangörerna säger att evenemanget är avsett för hela familjen.

Här finns trevliga gårdar och trevliga människor― Christian Gröndahl, Gamla stan i Ekenäs

Idén om att ordna ett evenemang och öppna portarna till gårdarna i Gamla stan kommer enligt arrangörsföreningens ordförande Christian Gröndahl från det att folk i allmänheten tycker att det alltid är så tyst i stadsdelen.

- Det finns höga plank runt gårdarna, människor vet inte vad som finns bakom dem. Nu vill vi visa att det här faktiskt är en levande stadsdel med en massa olika aktiviteter.

- Här finns trevliga gårdar och trevliga människor, säger han.

Staket höll djuren på insidan

Viveca Blomberg som är styrelsemedlem i arrangörsföreningen Gamla stan i Ekenäs säger att det tidigare fanns en orsak till att gårdarna hade höga staket.

- Det var förstås viktigt för att inte husdjuren skulle rymma. Man hade ju grisar, höns och andra husdjur tidigare, säger Blomberg.

Gamla stan i Ekenäs.
I Gamla stan i Ekenäs finns ett fyrtiotal gårdar. Gamla stan i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,gamla stan i ekenäs

Han berättar att 23 av de omkring 40 gårdarna i Gamla stan är med i evenemanget.

På programmet på lördag klockan 10-16 finns mycket att välja på.

Stadsdirektör Ragnar Lundqvist öppnar det nylagda Basatorget och till öppningsceremonin kommer också stadens grundare Gustav Vasa.

- Han ska ta en titt på hur hans stad utvecklats sedan den grundades år 1546, berättar projektansvariga Satu Torstila.

Hon är också styrelsemedlem i arrangörsföreningen.

Kyrkråttan på rymmen

Också poliskonstapel Dido kommer att finnas på plats och konstnärinnan Helene Schjerfbeck tar intresserade med på en promenad för att berätta om sitt liv i Ekenäs.

- Barnen kan också följa med kyrkråttan Siffes äventyr i Gamla stan, tillägger Torstila.

Gårdarnas ägare berättar också gärna om gårdens och husets historia.

Trettio år gammal förening

Föreningen Gamla stan i Ekenäs grundades för drygt trettio år sedan. Gröndahl säger att föreningens syfte var att agera samtalspartner med staden då man utvärderade tomterna och byggnadsrätterna i Gamla stan.

- Under årens lopp har föreningen roll ändrat lite. Man är fortsättningsvis samtalspartner med staden för att förbättra förhållandena här.

- Föreningen finns också till för att skapa en trevlig gemenskap här ute på udden, säger Gröndahl.

Gamla stan i Ekenäs.
Sommartid ordnas det olika rundvandringar genom Gamla stan. Gamla stan i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,gamla stan i ekenäs

Såväl Blomberg, Gröndahl som Torstila säger att gemenskapen i Gamla stan är god invånarna emellan.

- Det är nog så att man nästan känner alla åtminstone till utseende. Och har man hund så känner man åtminstone hundarna, skrattar Blomberg.

- Det jag tycker är en viktig sak är att alla säger hej till varandra, säger Christian Gröndahl.