Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: De gröna framåt i partimätning, Trump besökte Dayton och El Paso

President Donald Trump möter reportrar inför resan till Dayton och El Paso den 7 augusti 2019.
President Donald Trump möter reportrar inför resan till Dayton och El Paso den 7 augusti 2019. President Donald Trump möter reportrar inför resan till Dayton och El Paso den 7 augusti 2019. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,USAs president,medier

Här är nattens och morgonens nyheter i ett kort format:

Inrikes

Sannfinländarnas uppsving verkar vara över, men De gröna har fortfarande vind i seglen, visar Yles senaste partimätning. För första gången sedan hösten 2017 ligger De gröna nu på över 15 procent.

För de flesta elever i grundskolan och i gymnasiet inleds höstterminen i dag. Skolstarten varierar beroende på hemort och språk och infaller mellan den 7 och 14 augusti.

Finlands miljöcentral informerar om algläget i dag.

Utrikes

Venezuela drar sig ur planerade samtal med oppositionen i protest mot USA:s senaste sanktioner. USA fryste i måndags venezuelanska tillgångar och införde ett totalt handelsembargo i ett nytt försök att tvinga president Nicolás Maduro att avgå.

USA:s president Donald Trump besökte på onsdagen Dayton och El Paso, de två städer där sammanlagt tiotals människor dödades i masskjutningar.

Polisen i Kanada säger sig ha hittat två kroppar som tros ha ett samband med två efterlysta tonåringar. De två pojkarna misstänks för tre mord, och har varit försvunna i tre veckor.

Förenta Nationernas klimatpanel IPCC publicerar i dag en rapport om bland annat klimatförändring, jordförstöring, ökenspridning och livsmedelssäkerhet.

Väder

Regn- och åskskurar utvecklas på dagen särskilt i väster. I norr fortsätter det kyliga och molniga vädret.

Dagens högsta temperatur är 18 till 22 grader, i norr 10 till 18 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes