Hoppa till huvudinnehåll

Nya träningschefen för FC Futuras juniorlag ser sociala fördelar med sporten: ”Fotboll är en bra skola för livet”

Man står med en fotboll i händerna inne i en fotbollshall.
Emil Vaara är ny träningschef för FC Futuras juniorlag. Man står med en fotboll i händerna inne i en fotbollshall. Bild: Yle/Pontus Nyqvist fotboll,FC Futura,Juniorlag,Emil Vaara

Sedan början av augusti har FC Futuras dam- och juniorverksamhet en ny träningschef. Emil Vaara vill få alla att känna sig välkomna och viktiga i klubben.

- Det känns jättebra, det är lite av en dröm att få jobba med min passion och jag är jätteglad över den här möjligheten, säger Vaara.

Att jobba med barn är inte nytt för Vaara som innan det här har jobbat som klasslärare i tio år.

Han ser många likheter mellan de två arbetena, till exempel kommer pedagogiken väl till nytta också i jobbet som fotbollstränare.

Förutom den fysiska träningen är det viktigt att också komma ihåg den sociala biten med sporten, berättar Vaara.

Barns ben och fötter som spelar fotboll.
Barnen spelade fotboll under ett träningsläger i Kokon. Barns ben och fötter som spelar fotboll. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Juniorfotboll,uusimaa areena

- Att lära sig nya språk, hur man tar emot motgångar och hur man är socialt med kompisar. Fotboll är en bra skola för livet, det är som livet i en idrottsgren, säger Vaara.

Alla ska känna sig välkomna

Jobbet som träningschef för FC Futuras juniorlag, dit även damlaget tillhör, innebär en del nya utmaningar.

Som den största målsättningen ser Vaara att få alla att känna sig välkoma och viktiga i klubben, även de som arbetar där.

- Jag vill hjälpa alla med sitt jobb. Jag vill diskutera och vara tillgänglig för alla så att de kan få den hjälp de behöver, också fotbollsmässigt, säger Vaara.

En dricksflask i mitten. Benen av ett barn som sitter på en stor gummiboll i bakgrunden.
En dricksflask i mitten. Benen av ett barn som sitter på en stor gummiboll i bakgrunden. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Juniorfotboll,Flaska,boll,uusimaa areena

För tillfället pågår ett träningsläger för juniorerna i fotbollsarenan i Borgå, och hallen fylls av skratt och ljudet från springande ben. Själv har Vaara spelat fotboll sedan han var fem.

Också för dem som inte vill bli proffs

Han vill ändå inte att fotboll endast ska vara till för dem som tar sporten på blodigt allvar, utan också de som inte siktar så högt ska ha en plats i klubben.

- Vår strategi är att ta emot alla individer och alla typer av spelare och barn. Det kräver en massa planering, men sedan när man gör det tillräckligt bra så tror jag nog att vi kommer att vara där. Jag måste säga att vi redan är ganska nära, säger Vaara.

Vill synliggöra damfotbollen

Också damerna spelar i FC Futuras juniorlag och Vaara säger att han kommer att jobba för att öka på intresset för damfotbollen, både bland spelare men också hos publiken.

En boll på en konstgräsplan. Silhuett av ett barn i främre vänstra kanten.
En boll på en konstgräsplan. Silhuett av ett barn i främre vänstra kanten. Bild: Yle/Pontus Nyqvist fotboll,Juniorfotboll,junioridrott

Till exempel vill han öka på träningsmöjligheterna för damerna under vintern.

Det som blivit bättre enligt Vaara är att dam- och flickfotbollen syns mera i medierna. Han tror att ju mer människor ser och hör talas om damfotboll, desto naturligare blir det också att besöka matcherna.

- Man behöver inte ens tala om damfotboll och herrfotboll – fotboll som fotboll. Fotboll är för alla och vi ska se på damfotbollen på samma nivå som vi ser på herrfotbollen, säger Vaara.