Hoppa till huvudinnehåll

Politikerna om IPCC:s köttrekommendation: "Finländarna kan välja själva"

Lehmiä laitumella.
Lehmiä laitumella. Bild: Seppo Sarkkinen / Yle

Ska finländaren dra sitt strå till stacken genom att minska på sin köttkonsumtion och ska staten hjälpa till eller tvinga medborgaren att välja rätt?

Medlemmarna i FN:s klimatpanel IPCC vill själva inte berätta för människor vad de ska äta, men uppmanar istället politikerna att skapa incentiv för att äta mindre kött.

De politiker som Yle nått gav inte många direkta löften om att sporra medborgarna till mer vegetarisk kost.

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä, SDP.
Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä, SDP. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Johanna Ojala-Niemelä

Johanna-Ojala Niemelä, vice ordf., SDP:s riksdagsgrupp:
Medborgarna kan själva välja om de vill äta kött eller nåt annat. Samhället kan förstås styra till hållbara val ur miljösynpunkt, men jag betonar att utgångspunkten är att alla kan välja själv.
Kansanedustaja Mauri Peltokangas, Perussuomalaiset.
Kansanedustaja Mauri Peltokangas, Perussuomalaiset. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Mauri Peltokangas


Mauri Peltokangas, riksdagens miljöutskott, Sannf:

Finlands del i den globala uppvärmningen är så liten att om vi börjar försöka minska på köttätandet så får vi släcka lamporna på landsbygden. Finländaren äter kött, finskt kött.
Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie, Kansallinen Kokoomus.
Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie, Kansallinen Kokoomus. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Mari-Leena Talvitie

Mari-Leena Talvitie, riksdagens miljöutskott, Saml:
Finländaren måste ha rätt att få välja vad man sätter på fatet, också kött. Men man behöver måtta i allt. Också den offentliga sektorn har ett ansvar för att få människor att förstå att välja mer hållbart.
Bild på riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) i rikssalen.
Bild på riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) i rikssalen. Bild: YLE/Jenna Emtö Mats Nylund

Mats Nylund, ordf., Svenska lantbruksproducenter, SFP:
Globalt sett måste vi minska köttkonsumtionen, men rapporten säger att man behöver lokala lösningar. Om finländarna minskar konsumtionen av inhemskt kött är det inte alls säkert att vi minskar klimatutsläppen.
henkilökuva
henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle minister,Miljöministeriet,Krista Mikkonen

Krista Mikkonen, miljöminister, De gröna:
Också ur hälsosynpunkt är det bra att minska på sin köttkonsumtion. Vi ska försöka få kommunernas utfodring i bl.a. skolor och på arbetsplatser att bli mer vegetariskt betonad. Dessutom borde var och en hemma hos sej se till matsvinnet, att man inte kastar bort oäten mat.