Hoppa till huvudinnehåll

Simonsen: Colin Kaepernick kommer antagligen aldrig att spela i NFL igen – och han har delvis sig själv att skylla

Colin Kaepernick.
Colin Kaepernick. Colin Kaepernick. Bild: All Over Press Colin Kaepernick

Colin Kaepernick har blivit ansiktet för den sociala orättvisan i USA. Men kommer han någonsin igen att bli ansiktet för en NFL-klubb? Det känns inte bara osannolikt, utan närmast omöjligt, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

Vi börjar med att rita upp en tidslinje:

  • Colin Kaepernick draftas i den andra rundan av NFL-draften 2011, han inledde sin karriär i San Francisco 49ers som backup till Alex Smith
  • I slutet av säsongen 2012 skadar sig Smith och Kaepernick hoppar in. Kaepernick leder laget till Super Bowl XLVII, som resulterar i en förlust mot Baltimore Ravens
  • Inför säsongen 2013 blir Kaepernick startande quarterback i 49ers och Alex Smith trejdas bort
  • Inför säsongen 2014 skriver Kaepernick på en sexårsförlängning med 49ers med en årslön på max 21 miljoner dollar per säsong (inklusive bonusar)
  • Halvvägs in i säsongen 2015 tappar Kaepernick sitt jobb som startande quarterback till backupen Blaine Gabbert. Kaepernick genomgår en axeloperation och missar resten av säsongen
  • Sommaren 2016 meddelar Kaepernick för första gången sitt intresse att lämna San Francisco
  • Hösten 2016 börjar Kaepernick sitta och knäböja under nationalsången, som spelas inför varje match i NFL. Han förklarar senare att han protesterar mot hur svarta behandlas i USA
  • Kaepernick inleder säsongen som backup, men tar över som starter igen efter några omgångar. Med Kaepernick som quarterback vinner 49ers endast en match
  • I mars 2017 bryter Kaepernick kontraktet med 49ers med siktet inställt på ett klubbyte samma sommar

Sedan dess har han gått arbetslös.

Att det till en början handlade om att Kaepernick faktiskt blev olagligt behandlad börjar det inte vara någon fråga om. Sommaren 2018 – alltså efter ett år utan kontrakterbjudanden – stämde han tillsammans med sin kompis Eric Reid ligan för att i hemligt samförstånd kommit överens om att inte signa honom.

Klubbarna sade officiellt då att det helt enkelt handlade om att Kaepernick inte höll måttet, men uppgifter dök snabbt upp om att flera klubbar de facto fortfarande listat honom som en starter.

Då Washington Redskins i fjol i tur och ordning tappade Alex Smith och Colt McCoy till skador valde de att istället för att signa Kaepernick gå med åldersstigne Mark Sanchez.

Enligt tränaren Jay Gruden handlade det om att Sanchez helt enkelt passade in i systemet bättre, men det är ett argument som många inte köper. Dessutom är klubbens ägare en Trump-supporter.

För ett halvår sedan, i februari 2019, kom parterna överens om en kompromiss i domstolen. Domslutet är hemligt, men involverar en summa som NFL betalat åt Kaepernick och Reid.

Nobbade spel i Denver

Men samtidigt finns det uppgifter som berättar en annan historia. En som bara handlar om det spelmässiga – inte alls om det arbete Kaepernick gjort för svartas rättigheter vid sidan om.

Denver Broncos klubbchef John Elway avlöjade nämligen redan i fjol att klubben erbjudit Colin Kaepernick ett kontrakt i samband med en eventuell trejd säsongen 2016.

Enligt Elway själv verkade det mesta hänga på att Kaepernick var ovillig att gå med på en 4,9 miljoner dollar sämre lön än han fått i San Francisco. Därför var Kaepernick inte aktuell för klubben heller i fjol.

– Han hade sin chans att spela för oss. Vi erbjöd honom ett kontrakt. Han ville inte ha det, sade Elway enligt bland andra Business Insider.

Fotbollsspelaren Colin Kaepernick har sedan år 2016 protesterat mot polisvåld i USA genom att sitta ner under nationalsången.
Colin Kaepernicks protester störde inte Denver ett dugg. Fotbollsspelaren Colin Kaepernick har sedan år 2016 protesterat mot polisvåld i USA genom att sitta ner under nationalsången. Bild: JOHN G. MABANGLO Colin Kaepernick,NFL,protester

Tidigare i år fick Kaepernick ytterligare en chans att visa upp att han fortfarande kan spela då ligan Alliance of American Football grundades. Ligan bestod till stor del av tidigare NFL-lirare som försökte visa att de förtjänar en andra chans.

Ligan gick snabbt i konkurs, men flera spelare hann visa upp tillräckligt med talang för att bli erbjudna en tryout av NFL-lag i sommar.

Colin Kaepernick blev också kontaktad, men enligt Washington Post var hans lönekrav minst sagt ambitiösa. Enligt tidningen ville Kaepernick ha 20 miljoner dollar för en säsong i ligan – alltså en lön på NFL-toppnivå – och AAF tackade nej.

Ligan hade ett lönetak på 250 000 dollar per spelare för treårskontrakt.

Kan det här ha inverkat på Kaepernicks prekära läge? Högst antagligen ja.

Faktumet: Ingen behöver quarterbacks just nu

Att Kaepernick är ett namn som klubbar på mer konservativa orter helst tackar nej till är det ingen fråga om, men i nuläget snackar vi om en spelare – som spelar den viktigaste positionen i hela laget – som inte satt foten på en plan i tre år trots chanser att göra det.

Man måste också minnas klubbarnas perspektiv.

I nuläget finns det helt enkelt inte hemskt många klubbar som har ett skriande behov av en quarterback. Åtminstone inte en som direkt skulle starta, som är det som Kaepernick enligt uppgift ska vara intresserad av.

De facto finns det bara en klubb som till pappers är helt utan en startande quarterback: Miami Dolphins.

Men redan nästa år förväntas flera stortalanger finnas tillgängliga i draften. De klubbar som har haft problem på positionen de senaste åren har nu laddat upp med löften på bänken. Utbudet av talangfulla college-spelare har gjort att klubbar inte ens behöver titta på free agent-marknaden.

Tua Tagovailoa.
Dolphins-fansen skämtar öppet om att de hoppas på så dåliga resultat som möjligt i år för att kunna drafta Alabamas Tua Tagovailoa nästa sommar. Tua Tagovailoa. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tua Tagovailoa

Dessutom har träningslägren redan kört igång. Det betyder i sin tur att endast skador kan öppna upp lediga platser i lagen den här säsongen. Är Kaepernick då högt uppe på listan på eventuella ersättare? Det var han åtminstone i fjol då Redskins utredde läget.

Hur sannolikt är det att han i så fall får jobbet? Osannolikt.

Hellre backups än förstärkningar utifrån

Redan i fjol visade klubbarna att man hellre kör på med egna backups än signar nya. San Francisco tvingades avsluta säsongen med sitt tredjeval på positionen, men föll med hedern i behåll och fick välja tvåa i draften.

Det kräver alltså att inte bara startern, utan att också andravalet skadar sig allvarligt för att klubbar ens ska överväga att signa en utomstående quarterback.

Det handlar helt enkelt om att lagens offensiva spelböcker blir allt mer komplicerade. Det ökar också på kraven på spelfördelarna.

Man vill helt enkelt ha en spelare på positionen som har lärt sig hur tränaren vill att spelet ska se ut. Det har backupsen gjort. De har tränat med laget i flera månader och är förberedda på att hoppa in.

San Francisco var i den här bemärkelsen ett extremfall, då tränaren Kyle Shanahan (som tog över i fjol) är ökänd för sina komplicerade taktiker. Att plocka in en ny quarterback var alltså det absolut sista alternativet för dem.

Så hur man än vänder och vrider på frågan kommer Kaepernick högst antagligen att vara arbetslös också säsongen 2019. Nästa sommar, då tryout-kontrakt delas ut nästa gång, kommer det att ha gått fyra år sedan han senast spelade.

Och hur många kommer att ge honom chansen då, tror ni.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport