Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan man förutspå vem som löper risk för att insjukna i typ 1-diabetes

Ung kille får sitt blodsocker mätt av kvinnlig hälsovårdare.
Illustrationsbild. Ung kille får sitt blodsocker mätt av kvinnlig hälsovårdare. Bild: Andrey Popov diabetes,blodsocker,barn (åldersgrupper),hälsa

Förutom antikroppar i blodet kan en viss gen förutspå om det finns en risk för att insjukna i typ 1-diabetes. Det här har en forskningsgrupp vid Åbo universitet kommit fram till.

Den internationella forskningsgruppen vid Åbo universitet har kommit fram till att det finns gener som aktiveras tidigt hos barn som insjuknar i typ 1-diabetes - innan man kan se antikroppar i blodet.

- Våra resultat ger grund för att kunna identifera de barn som löper risk för att insjukna i typ 1-diabetes innan insjuknandet. Sedan är syftet att undersöka dessa faktorer i ett bredare material och förstå deras betydelse för insjuknandet. Målet är att utveckla medel och arbetsverktyg som gör det möjligt att förhindra insjuknande i typ 1-diabetes hos barn, säger akademiprofessor Riitta Lahesmaa i ett pressmeddelande.

Forskningsresultatet har rapporterats i Diabetes-tidningen och har lyfts fram som en vetenskaplig nyhet i tidsskriften Nature Reviews of Endocrinology.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland