Hoppa till huvudinnehåll

Studie: Laglig marijuana kunde minska dödligheten i opioider i USA

Burkar med marijuana på ett försäljningsställe i delstaten Manchester i USA
Burkar med marijuana på ett försäljningsställe i delstaten Massachusetts i USA Burkar med marijuana på ett försäljningsställe i delstaten Manchester i USA Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER marijuana,cannabis,USA

Amerikanska forskare har hittat en metod som enligt dem kan lindra den opioidkris som har krävt cirka 400 000 amerikaners liv under de senaste 20 åren.

I de delstater där nöjesbruket av marijuana har legaliserats har antalet dödsfall på grund av överdoser av opioider minskat med mellan 20-35 procent, skriver ekonomiforskare vid University of Massachusetts Amherst och Colorado State University.

Opioidbruket krävde 47 600 dödsoffer i USA 2017 och president Donald Trump har utlyst nationellt nödläge med anledning av opioidkrisen.

Tio delstater tillåter rekreationsbruk av marijuana och 34 delstater samt huvudstaden Washington DC tillåter medicinsk användning av marijuana.

President Donald Trump undertecknade i januari 2018 en lag om att hundra införseln av opioider till USA.
President Donald Trump undertecknade i januari 2018 en lag om att hindra införseln av opioider till USA. President Donald Trump undertecknade i januari 2018 en lag om att hundra införseln av opioider till USA. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Donald Trump,opioider,USA

Forskarna bakom studien har jämfört dödssiffrorna i amerikanska delstater före och efter en legalisering av marijuana samt jämfört delstater med olika nivåer av legalisering.

Forskarna talar om ett mycket robust orsakssamband mellan legalisering och färre dödsoffer till följd av opioidbruk. Effekten är speciellt tydligt när det gäller dödsfall som orsakats av syntetiska opioider som fentanyl.

Tillgång till marijuana avgörande

Det är inte legaliseringen i sig som lett till färre dödsfall. Dödligheten minskade mest i de delstater där det finns lagliga försäljningsställen för marijuana.

Studien har inte tittat på varför dödsfallen har minskat, men huvudförfattaren Nathan Chan säger att det kan handla om att personer använder marijuana för för smärtlindring. Tillgången på laglig marijuana minskar risken för att de ska använda sig av de beroendeframkallade opioiderna.

En annan hypotes är att legaliseringen ökar den ekonomiska aktiviteten i delstaten och minskar bland annat brottsligheten samt antalet fångar och ökar sysselsättningen - faktorer som kan påverka användningen av opioider.

Tidigare studier som gjorts främst av läkare visar att cannabisbruket ökar den illegala användningen av opioider.

Chan säger att forskarna här inte har lyckats skilja på en positiv korrelation och kausalitet, det vill säga om det finns ett orsakssamband mellan cannabis och opioidanvändning eller om de här två bara uppträder slumpmässigt tillsammans.

Thailand tog i bruk medicinsk cannabis

Myndigheterna i Thailand levererade på onsdagen 4 500 flaskor av cannabisolja till sjukhusen.

Forskare i Thailand framställer cannabisextrakt på ett sjukhuslaboratorium. 5 juli 2019
Forskare i Thailand framställer cannabisextrakt på ett sjukhuslaboratorium. 5 juli 2019 Forskare i Thailand framställer cannabisextrakt på ett sjukhuslaboratorium. 5 juli 2019 Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK cannabis,marijuana

Medicinsk cannabis legaliserades i landet tidigare i år och det här är första gången som den här möjligheten tas i bruk.

Vicepremiärministern Anutin Charnvirakul säger att landet vill stöda alla patienter. Han säger att målet är att distribuera en miljon flaskor med oljan inom fem till åtta månader.

Cannabis har traditionellt använts i Thailand mot smärtor och utmattning.

Källor: AFP, Reuters