Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaugs deltagande fick flera norska löpare att tacka nej till de nationella mästerskapen: ”Vet att många var rädda för kritiken”

Therese Johaug won the athlete of the year award in Norway in early 2016.
Therese Johaugs dominans fick flera tidigare löparstorheter att se rött. Therese Johaug won the athlete of the year award in Norway in early 2016. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Therese Johaug

Längdåkaren Therese Johaug krossade allt motstånd på 10 000 meter då de norska mästerskapstävlingarna i friidrott avgjordes förra veckoslutet. Efter det har flera profiler kritiserat nivån på löpningen i landet. Därför valde många löpare att inte delta alls.

Det är norska NRK som talat med bland andra bronsmedaljören Skrove Falch, som kom i mål över två minuter efter Johaug. Enligt henne var det många som väntade sig att diskussionen skulle spåra ur efteråt.

– Jag vet att många kände att de var rädda för att de kommer att kritiseras offentligt ifall Therese Johaug tar guld. Det är orsaken till att många hoppade av, säger Falch.

Enligt NRK var det bara hälften av de anmälda deltagarna som deltog i söndagens lopp, där Therese Johaug stod för den femte bästa tiden i Norge någonsin.

En av dem som stod över tävlingen berättar anonymt för NRK att hon inte kommer att ”prioritera” de norska mästerskapstävlingarna i framtiden just på grund av kritiken efter årets upplaga.

"Kan inte gå och tro på julgubben"

Den tidigare VM- och EM-guldmedaljören Ingrid Kristiansen är den som varit fränast i sin kritik gentemot löparna i landet. För NRK kallade hon nivån på långdistanslöpningen bland damerna ”tragisk”.

– Dehär flickorna har inte alls sämre förutsättningar än vad vi hade på 80-talet. Jag menar inte att såra någon av dem nu, men jag vill se förändringar. De kan inte gå runt och vara optimister och tro på julgubben, säger hon.

Bronsmedaljören Falch tänker inte ta åt sig av kritiken. Hon påpekar att en orsak bakom Johaugs dominans var att Karoline Bjerkeli Grövdal valde att delta i hinderlöpningen istället för 10 000 meter.

– Dessutom kommer hon från kanske världens bästa träningskultur som existerar inom damidrott. Det är ingen överraskning att hon är snabb, säger Falch och tillägger att hon inte bryr sig om vad Kristiansen säger.

Det skriver också silvermedaljören Maria Sagnes Wågan under.

– Jag har inget att säga om den saken, svarar hon för NRK.

Det är Sagnes Wågan som representerar Norge i lag-EM på 10 000 meter den inkommande helgen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport