Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stänger ännu en strand – norovirus på Vasklot

Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa.
Smulterö badstrand i Vasa har varit stängd sedan juli. Nu stängs också campingstranden på Vasklot. Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa. Bild: Yle/Markus Bergfors badstränder,Vasa,badförbud

Nya prover visar att norovirus också finns i badvattnet vid stranden på campingområdet på Vasklot i Vasa. Tidigare har staden tvingats stänga både Smulterö och Sandö badstränder. Nu stängs också stranden på Vasklot.

Prover som togs i måndags visar att läget är oförändrat vad gäller norovirus på Smulterö och Sandö badstränder. Dessutom finns det adenovirus på Smulterö. Det nya är att det också finns norovirus i badvattnet vid campingområdets badstrand på Vasklot.

Maarit Kantola som är hälsoingenjör på Vasa stad säger att de valde att också ta prover på Vasklot eftersom det ligger på gränsområdet av badvatten som kan vara kontaminerat.

Stränderna stängdes sedan det uppdagades att avloppsvatten runnit ut i Metviken.

- Virusprov tas bara om det misstänks en epidemi eller om det runnit ut avloppsvatten i havsvattnet, säger Kantola.

Andra stränder kan komma ifråga

Nu förs diskussioner om man borde testa också andra stränder inom Vasa stad.

- Jag ringde sakkunnige Ari Kauppinen på THL (Institutet för hälsa och välfärd, reds.anm.) och de har inte undersökt områden där det inte finns något fall av virus, säger Kantola.

Kantola fortsätter och säger att de därför inte har någon bakgrund att kontrollera mot hur stor halt norovirus det vanligtvis finns i havsvatten.

- Vi kommer nu att fundera i lugn och ro på om vi ska prover på andra stränder också. Vi kommer inte att ta nya virusprover nästa vecka, enligt THL:s rekommendationer hinner inget ändras på en vecka utan vi tar nya prover den 19 augusti.

Bakterieprov kommer ändå att tas på måndag men det är rutinmässiga prov som varit inprickade sedan länge.

Tidningen Pohjalainen var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten