Hoppa till huvudinnehåll

Bästa insatsen på nästan tre år för Oskari Mörö – Annimari Korte stabil i försöksheatet men kände smärta i en tå

Oskari Mörö inför Sverigekampen 2016.
Oskari Mörö löpte under 50 sekunder i försöksheatet i lag-EM. Oskari Mörö inför Sverigekampen 2016. Bild: Yle / Tomi Hänninen Oskari Mörö

Sakta men säkert börjar Oskari Mörö komma tillbaka efter flera tunga år av skador och sjukdomsbekymmer. I lag-EM löpte han under 50 sekunder för första gången sedan 2016 och tog sig lätt till final. Även Annimari Korte hörde till de bästa löparna i försöken på 100 meter häck.

Finland står inför en tuff uppgift då Superligan avgörs i Polen den här helgen. Tolv lag finns med och tävlar på den högsta nivån i lag-EM men endast sju behåller sin plats till nästa upplaga eftersom Superligan ska bantas.

Under den första tävlingsdagen avgjordes två finaler, damernas diskus och herrarnas spjut.

Salla Sipponen kastade 56,88 i diskus och slutade på femte plats vilket gav åtta poäng – betydligt bättre än vad som förutspåddes inför tävlingen.

– Enligt förhandsstatistiken skulle hon bara ta fyra poäng, så det blev dubbelt upp, säger Yle Sportens expert Otto Ylöstalo.

I herrarnas spjut var det Toni Kuusela som tävlade för Finland. Hans enda godkända kast i tävlingen mätte 75,35 vilket precis som Sipponen gav en femte plats och åtta poäng.

– En förarglig femte plats. 30 centimeter längre så skulle han ha fått ytterligare ett kast, säger Ylöstalo.

I kastgrenar i lag-EM har samtliga idrottare tre kast och de fyra bästa får sedan göra ett fjärde kast. Endast Tysken Julian Weber kastade över 80 meter i tävlingen men han stod i sin tur för ett riktigt formbesked med 86,86.

Bra försökslopp av Mörö, Korte och Lakka

En stor majoritet av den första tävlingsdagen utgjordes av försöksheat. Oskari Mörö från Esbo IF gjorde en riktigt stark insats i sitt försökslopp på 400 meter häck.

Mörö visade att formen är på stigande då han sprang under 50 sekunder för första gången på nästan tre år. Mörö klockades för 49,97 och hade den femte bästa tiden av alla i försöksheaten och tog sig med klar marginal vidare till lördagens final.

– En bra tid och framför allt är jag nöjd med finalplatsen. Löpningen var bra även om det inte kändes så bra på uppvärmningen, säger Mörö i ett pressmeddelande.

Oskari Mörö i farten.
Oskari Mörö. Oskari Mörö i farten. Bild: Tomi Hänninen Oskari Mörö

På damernas 100 meter häck har den finländska rekorddamen Annimari Korte det bästa säsongsbästat i startfältet. Korte hade heller inga problem att gå vidare från dagens försöksheat.

Korte löpte på 13,11 i sitt heat och var tvåa i mål bakom Cindy Roleder från Tyskland. Snabbast av alla i försöken var Luminosa Bogliolo från Italien med 12,83.

– Målsättningen var att knipa en finalplats. Den viktiga tävlingen är på söndag. Jag kände också lite smärta i en tå i vänsterfoten så jag måste kolla vad det är, säger Korte.

Även Elmo Lakka gjorde ett bra försökslopp på herrarnas korta häck. Lakka löpte på 13,61 och hade den femte bästa tiden.

– Det är en dryg tiondel från mitt personbästa så det kan jag inte vara besviken över, säger Lakka.

De finländare som inte gick till final och därmed tog mindre än fem poäng på sina distanser var Viivi Lehikoinen ( 400mh), Samuel Purola (100m), Hanna-Maari Latvala (100m), Christoffer Envall (400m), Amira Chokairy (400m) och Oskari Lehtonen (200m).

Samtliga resultat från den första tävlingsdagen hittar ni här.

Poängställning 2/40 finaler:

1. Tyskland 24
2. Polen 19
3. Finland 16
4. Tjeckien 15
5. Frankrike 14
6. Italien 14
7. Grekland 12
8. Spanien 11
9. Ukraina 10
10. Sverige 8
11. Schweiz 7
12 Storbritannien 6