Hoppa till huvudinnehåll

Björneborgs stad utsattes för dataintrång

Bild på en laptop med händer på tangentbordet
Bild på en laptop med händer på tangentbordet Bild: Mostphotos Laptop,hackare,dataintrång,cybersäkerhet,cyberattacker

Björneborgs stad utsattes på onsdag den 7 augusti för ett dataintrång. Dataintrånget var allvarligare än man först tänkte.

Dataintrånget upptäcktes på en arbetsstation inom stadens undervisningsnätverk, där någon lyckats installera skadlig programvara.

Programvaran installerades på servern där undervisningsnätverkets användarkatalog finns.

- Då vi undersökte saken närmare, märkte vi att en del av användarnas filer var ur bruk. Vi undersöker nu vad det är som orsakat detta och ifall det går att återbörda filerna till användarna.

- Alla undervisningsnätets nätverksdiskar är ur bruk under utredningen, berättar Jani Setälä som leder verksamhetsenheten för IT-tjänster i ett pressmeddelande.

Inga problem vid BSS

Vid Björneborgs svenska samskola inleds skolåret på måndag 12 augusti, men där påverkas datasystemen inte alls eftersom BSS är en privat skola.

- Vi har ett helt eget nätverk och påverkas inte av problemen i stadens undervisningsnätverk, förklarar rektor Susanna Blomquist.

Orsakerna utreds

Vad som lett till dataintrånget utreds också som bäst. Dessutom görs en brottsanmälan, en cybersäkerhetsanmälan och en anmälan om brott mot informationssäkerheten.

Eftersom dataintrånget upptäcktes snabbt, hann skadorna inte sprida sig. Som en säkerhetsåtgärd har alla användare varit tvungna att byta sitt lösenord.

På fredagen har en planerad uppdatering av brandmuren gjorts, vilket har orsakat ytterligare problem med nätverket i Björneborg. Problemet åtgärdas under fredagen.