Hoppa till huvudinnehåll

Centerns partifolk: Nya ordföranden borde förnya och modernisera

Centern kampanjerar 2017 Helsingfors.
Centern kampanjerar 2017 Helsingfors. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Centern i Finland,partier,Kommunalvalet 2017,kommunalval,politik,valkampanjer

Det är inga små förväntningar som ställs på Centerns blivande partiordförande. Till att börja med borde partiet förnyas och populariteten fås upp.

En stark ledare som förnyar partiet. Det är beställningen på Centerns nya ordförande, som väljs på partikongressen i Kouvola i september.

Partiet arrangerar under veckorna före valet en turné, där kandidaterna Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni möts för att debattera.

Katri Kulmuni träffar anhängare i Apolloparken i Helsingfors.
Katri Kulmuni stöds av Centerns hedersmedlem Anna-Liisa Leikkola i ordförandevalet. Katri Kulmuni träffar anhängare i Apolloparken i Helsingfors. Bild: Yle/ AG Karlsson Katri Kulmuni

Förväntningarna är inte små hos partifolket. Esa Lahtela från Nurmijärvi tycker att partiet borde förnyas i grunden.

- Vi måste förnya jobbet på gräsrotsnivå och ge nya ansikten möjlighet att komma ut och säga vad de tycker.

Kaikkonen och Kulmuni har båda varit med i partiets inre krets. Är de tillräcklig fräscha för att förnya partiet?

- Jag tycker dom är ganska fräscha, speciellt Katri Kulmuni, säger Esa Lahtela.

Evighetsdilemmat i städerna

Monika Hämäläinen från Sibbo sitter med i kretsstyrelsen i Nyland. Hon förundrar sig över varför människor som flyttar till tätorterna glömmer bort sina rötter.

Det skulle gälla att hålla fast vid de ”traditionella” Centerväljarna och samtidigt locka nya.

- Det är där som Centern måste sätta sig ner och fundera på vad som gått fel. Är man för gammalmodig eller inåtvänd eller vad det kan vara frågan om.

Esa Lahtela anser att Centern bättre måste föra fram de gröna värderingar som finns inom partiet, och klargöra hur man ser på miljöfrågorna.

Domen både påverkar och inte påverkar

Antti Kaikkonen dömdes i tiderna för sin del i den så kallade Nuorisosäätiöhärvan. Det är oklart hur mycket det påverkar hans möjligheter att bli vald till partiordförande.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi
Antti Kaikkonen har gjort en lång karriär inom Centern. Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi Bild: Berislav Jurišić / Yle Antti Kaikkonen,Försvarsminister

Kaikkonen dömdes till villkorligt fängelsestraff för missbruk av förtroendeställning i ett fall som handlade om olagliga valbidrag.

- Det kan finnas någon som inte tycker om den saken och så finns det sådana som tycker att det är genomgått och att han har fått sitt straff, säger Monika Hämäläinen.

Jari Tasanen tros inte ha reella chanser

Centern väljer ny partiordförande den 7 september. Förutom Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni ställer också företagaren Jari Tasanen upp.

Enligt en enkät som Maaseudun Tulevaisuus lät göra i veckan stöds Kaikkonen och Kulmuni i detta skede av ungefär lika många Centerpartister, medan stödet för Tasanen är mycket litet.

Det är inte uteslutet att fler kandidater anmäler om intresse. Partifolket bedömer det ändå som osannolikt att någon som kan hota Kaikkonen och Kulmuni dyker upp.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes