Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Hilli återvänder till Finland och HIFK efter ett år i Sverige: ”Fick inte riktigt det ansvar och förtroende jag blev lovad”

Johanna Hilli kämpar sig förbi Dicken-spelare.
Johanna Hilli är klar för comeback i HIFK. Johanna Hilli kämpar sig förbi Dicken-spelare. Bild: Handbollsförbundet Johanna Hilli

Nedflyttning och brist på speltid. Pojkvän, familj samt vänner hemma i Finland. Till slut var det ett lätt beslut för Johanna Hilli att krita på ett kontrakt med Helsingfors IFK. Men har Hilli kommit för att stanna? Det kan jag inte lova, säger hon för Yle Sporten.

För ett år sedan klarnade det att Johanna Hilli gjort sitt i FM-serien i handboll för tillfället. Sverige och närmare sagt Kristianstad väntade för den tidigare HIFK-liraren – men sejouren blev kortvarig.

På onsdagen meddelade HIFK att Hilli är klar för comeback i klubben.

– Vi föll ner till Elitserien efter den gångna säsongen och efter det började fundera på vad man riktigt ska hitta på. Stanna kvar? Byta lag? Återvända till Finland? Mina tankar snurrade ganska mycket och länge då, berättar Hilli för Yle Sporten nu.

– Efter en stund kom jag fram till att alternativen var att byta lag eller flytta hem igen. Och med pojkvän, familjen och vännerna kvar här så valde jag att flytta tillbaka, fortsätter hon.

"Man vill ju alltid spela"

Det var inte bara personliga skäl bakom valet att flytta bort. I Kristianstad hade Hilli blivit lovad ansvar i truppen, men verkligheten var annorlunda.

– Jag fick inte riktigt det förtroende av tränaren som jag hade förväntat mig och kanske blivit lovad. Halvvägs in i säsongen värvade klubben in en annan mittnia från Makedonien som rörde om i grytan ännu mer, berättar Hilli.

Finland-Slovakien 9.3.2016
Johanna Hilli är ett bekant ansikte också i damlandslaget. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,handboll,Finlands damlandslag i handboll

Hur kändes det?

– Man vill ju alltid spela och fram till julen fick jag helt okej med speltid. Men efter att den här makedonska spelaren kom så började man prioritera försvar och samtidigt fick hon större ansvar.

"Just nu kändes det som det rätta att återvända"

Enligt Hilli valde också flera av hennes lagkamrater att byta klubb eller helt och hållet trappa ner på handbollssatsningen. Det gjorde valet ännu lättare.

– Det var oklart ännu i juni hur laget skulle se ut. Jag har förstått att de just nu bara har nio spelare i truppen. Det gör ju att man som spelare blir osäker på om man faktiskt vill stanna, säger Hilli.

Flytten tillbaka till HIFK och damserien ska inte heller tolkas som att Hilli valt att trappa ner på satsningen. Tvärtom.

– Jag tänker fortfarande träna lika hårt som tidigare, intygar hon.

Framtiden då? Är du fortfarande inställd på att återvända utomlands eller är du här för att stanna?

– Jag kan inte lova att jag kommit för att stanna, säger Hilli med ett skratt.

– Som 25-åring har man åtminstone några år framför sig som handbollsspelare. Så jag kan inte säga att det är slutligt. Men just nu kändes det som det rätta, tillägger hon.

Målet: Nytt guld och framgång i Europa

Säsongen 2019/20 är det alltså HIFK som gäller. Där är målet helt som väntat att försvara FM-guldet.

– Så vill vi gå långt i EHF-cupen också, säger Hilli.

– På ett personligt plan inser jag nu att jag hör till de äldre och mer rutinerade spelarna i truppen. Jag vill leda med exempel och visa att man med att jobba hårt och tillsammans kan nå vad som helst. De vann ju ändå guld i fjol så det är en bra startpunkt, säger Hilli.

HIFK firar segern i den fjärde handbollsfinalen våren 2019.
HIFK avslutade säsongen 2018/19 med ett FM-guld. HIFK firar segern i den fjärde handbollsfinalen våren 2019. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen handboll,HIFK Handboll

I år är det endast sex lag som deltar i FM-serien efter att BK-46 lämnat återbud. Det innebär att lagen möter varann fyra gånger i grundserien och de fyra främsta spelar slutspel.

Tråkigt att BK-46 tvingades hoppa av, men samtidigt kan det innebära att nivån på ligan blir bättre, tror åtminstone Hilli.

– Jag förväntar mig att det ska bli hårda matcher mot Sjundeå i år. Atlas och Kyrkslätt har jag ingen koll på. Det har inte hörts något på den fronten, så lite fundersam blir man ju, säger Hilli och tillägger:

– Men det ger förstås inte en bra bild av den finländska handbollen att det bara finns spelare för sex lag, tvärtom. Samtidigt förstår jag spelarna som lagt av. I Finland måste man jobba eller studera vid sidan om handbollen. Det kan bli jobbigt.

FM-serien i handboll kör igång den 28 september. Då gästar HIFK just Sjundeå IF.

 • Modern konst kring Michael Jackson lyfts upp på Emmas väggar

  Michael Jackson är på tapeten igen.

  - Alla har vi en uppfattning om Michael Jacksons som ikonisk figur och om hans musik, men hans genomslagskraft på den moderna konsten är mindre känd. Det säger Pernilla Wiik, amanuens på Esbo moderna konstmuseum, Emma inför höstens storsatsning.

 • Två skadades i brand i Rimito

  Branden uppstod i samband med heta arbeten.

  Två personer skadades i en egnhemshusbrand i Rimito i Nådendal på torsdagsförmiddagen.

 • Vegatoppen är tillbaka – rösta här!

  Dags för en ny säsong av Vegatoppen.

  Vegatoppen är tillbaka med en ny säsong. Vi startar där vi avslutade före midsommar. Som vanligt har vi två intressanta utmanare som tävlar om en plats på listan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport