Hoppa till huvudinnehåll

Lägergården Lapparbäck i Borgå säljs - förtjänsterna ska hjälpa mindre bemedlade barn att åka på läger

Flicka i kanot
Arkivbild. På sommarläger kanske man kan få paddla kanot. Flicka i kanot Bild: Mostphotos sommar,sommarlov,sommarläger,kanoter,kanot,Flicka

Lägergården Lapparbäck som ligger i Fagersta i Borgå ska säljas. Den har inte använts på länge och borde renoveras. Förtjänsterna kommer att gå mindre bemedlade barn till godo.

Lapparbäck ägs av föreningen Svenska feriekolonihemmet.

- Meningen med föreningen har ju varit att bereda möjlighet till sommarkolonivistelse för barn i Borgå. Och det är ju en verksamhet som Borgå stad har slutat med för länge sedan, säger föreningens vice ordförande Hilding Mattson.

Tidigare hyrde staden lägergården av föreningen varje sommar.

- I och med att den verksamheten tog slut har användningsgraden av lägergården varit ganska låg. En orsak till det är att det skulle krävas en omfattande renovering för att få fastigheten i tidsenligt skick, säger Mattson.

Vill understöda lägerverksamhet

Enligt Mattson har föreningens medlemmar funderat på hur man skulle kunna se till att det värde som lägergården, också ekonomiskt, står för skulle kunna komma Borgåbarn och unga till godo i fortsättningen.

- Då har vi stannat för en sådan här lösning att vi säljer fastigheten och så börjar vi dela ut understöd åt barn och unga så att de kan delta i olika slags ungdoms- och barnläger: musikläger, konstläger, idrottsläger och den typens verksamhet.

Man kommer alltså att använda pengarna från försäljningen till det här ändamålet.

En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga.
Arkivbild. Handdukar på tork under ett sommarläger i Hangö. En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga. Bild: Anna Björkqvist/Yle handduk,sommar,sommarläger,barn (familjemedlemmar),läger,Barn och ungdom,badstränder,Västnyland,Samfundet Folkhälsan,breidablick Hangö

Exakt hur det ska göras är ännu oklart, men enligt Mattson kanske familjer skulle kunna ansöka om och få bidrag en gång per år.

Tidningen Östnyland var först med att berätta om försäljningen av Lapparbäck.

Fastighetsmäklaren Risto Volanen har tagit sig an uppdraget att sälja lägergården. Han säger till tidningen att utgångspriset för den över två hektar stora fastigheten kommer att vara 650 000 euro.

Han tror att det främst är tomten med sin vackra strand och det fina läget som kommer att locka köpare. Om en köpare inte hittas för helheten så kan tomten eventuellt delas upp i tre delar.