Hoppa till huvudinnehåll

Liljas sista hjärtslag är förevigade på pappas arm

Historien bakom tatueringen som berörde många av Svenska Yles läsare

Kim Lindström håller upp en bild som han har sparat i sin mobiltelefon. Bilden visar siffran 114 och en grön kurva mot svart bakgrund - det är hans dotters sista hjärtslag.

Bilden tog han på sjukhuset strax innan alla apparater kopplades bort från hennes kropp och hon dog.

Samma kurva har Kim nu förevigad som tatuering på sin högerarm. I den ena ändan av kurvan formas dotterns namn: Lilja.

Hjärtslagen fick flest röster

Då Svenska Yle tidigare i somras efterlyste intressanta tatueringar i Svenskfinland skickade 30-åriga Pargasbon Kim Lindström in en bild på just den här tatueringen. Då publiken fick rösta om vilken av tatueringarna som var bäst, vann Kim överlägset.

- Det känns förstås bra. Men jag har aldrig tänkt att tatueringen ska beröra någon annan, den här gjorde jag i första hand för mig själv, säger Kim Lindström.

Bild på Kim Lindströms tatuerade arm.
Kim Lindströms tatuering, gjord av Joni Nurmio. Bild på Kim Lindströms tatuerade arm. Bild: Marie Söderman tatuering,Pargas,kim lindström

Men vad var det som hände Lilja, som dog kort efter sin ettårsdag?

- Då hon föddes väntade vi oss en någorlunda frisk flicka. Men det visade sig att hon hade skolios, ett hål i hjärtat och artrogrypos som gör att lederna är stela. Hon kunde inte räta ut sina armar och ben.

De första två första månaderna av livet tillbringade Lilja på Åbo universitetscentralsjukhus. Då hon väl fick komma hem måste hon på grund av hålet i hjärtat använda tilläggssyre dygnet runt.

- Det var mycket att komma ihåg och mycket att ta hand om. Vi var hennes skötare och glömde nästan bort att vara föräldrar, det var en tung tid.

Kim Lindström står på en strand och ser ut mot havet.
Kim Lindström på stranden vid Pargas centrum. Kim Lindström står på en strand och ser ut mot havet. Bild: Maria Söderman tatuering,Pargas,Käpy,kim lindström

Hjärtoperationen underlättade

Då Lilja var 6 måndader gammal opererades hjärtat och hon slapp syrgasflaskorna.

I samband med operationen bodde Kims sambo Cia Dahlberg närmare en månad på sjukhuset i Helsingfors med Lilja, medan Kim var hemma i Pargas med äldre pojken Joel som då var 4 år gammal.

Strax efter Liljas ettårsdag var det dags för skoliosoperation. Operationen lyckades, men dagarna gick och Lilja ville inte vakna upp ur narkosen.

Hon vaknade aldrig mer

Kort efteråt visade tester att Lilja var hjärndöd.

- Hon orkade inte mer, hon hade fått blodförgiftning, berättar Kim Lindström.

Den 19 augusti 2017 samlades Kim, Cia och deras tre nära vänner på sjukhuset för att ta farväl av dottern. Apparaterna kopplades från och hjärtslagen tystnade.

- Sedan höll vi Lilja i famnen och hon - gick vidare.

Man ritar i sanden på strand. På armen syns två tatueringar.
Man ritar i sanden på strand. På armen syns två tatueringar. Bild: Marie Söderman tatuering,Pargas,Käpy,kim lindström

Ganska snabbt bestämde sig Kim för att minnas Lilja genom att låta göra en tatuering utifrån bilden han tog på sjukhuset innan hon dog.

- Jag ville att hon skulle vara med i någon form. Ett smycke kan man ta av sig eller tappa bort, men den här följer alltid med. Den är också ganska diskret.

Tatueringen gjordes av Kims vän Joni Nurmio som också har gjort några andra tatueringar på Kims underarmar.

Stöd och hjälp var viktigt

Man kunde tänka sig att tatueringen påminner Kim om det sorgliga varje dag, men det håller han inte med om.

- Det är inget jag går och tänker på hela tiden. Jag ser tatueringen ibland och den finns där, den är ett minne. Lilja själv var en smart, glad och nöjd flicka.

Sedan höll vi Lilja i famnen och hon - gick vidare

Tiden efter Liljas död var tung men Kim och Cia fick stor hjälp av släkten och av föreningen Käpy som ordnar stöd för föräldrar som har förlorat ett barn.

Kim Lindström iklädd keps ser int i kameran.
Kim Lindström. Kim Lindström iklädd keps ser int i kameran. Bild: Marie Söderman tatuering,Pargas,Käpy,kim lindström

Barnen håller farten och humöret uppe

Kort efteråt fick paret också veta att de väntade barn på nytt. 2018 föddes sonen Julius som i dag är en livlig ettåring.

Kim och Cia räknar i dag ändå med att de har fyra barn. Innan Joel föddes var Cia nämligen gravid med parets första barn, Alex.

Men Alex dog i magen endast en vecka före förlossning.

I dag säger Kim Lindström att familjen mår bra.

- Vår sexåring Joel börjar förskolan i höst och Julius håller oss igång 24 timmar om dygnet, han har precis lärt sig gå.

Många tatueringar och ännu fler röster

Kim Lindströms tatuering var inte den enda som engagerade i Svenska Yles omröstning kring Svenskfinlands läckraste tatuering.

Av drygt 30 bidrag valdes 10 finalister ut och under en vecka hade man möjlighet att rösta på det bidrag man gillade bäst.

Totalt kom det in mer än 3000 röster.

Första plats: Kim Lindström med 50,2 procent av rösterna.
Andra plats: Jonas tatuering "Papp diin" med 11,4 procent av rösterna.
Tredje plats: Ninas "österbottniska vänskapstatuering" tomaten och potatisen med 11,4 procent av rösterna.

Tatuering: Papp diin
Ingen vanlig fingertatuering Tatuering: Papp diin Bild: Privat tatuering

Tatuering som föreställer en tomat med texten "tomatin" och en annan tatuering som föreställer en potatis med texten "pääro".
Ninas vänskapstatuering: potatisen och tomaten. Tatuering som föreställer en tomat med texten "tomatin" och en annan tatuering som föreställer en potatis med texten "pääro". Bild: Privat tatuering

Vi tackar alla som bidrog!