Hoppa till huvudinnehåll

OS-drömmen så gott som begravd – volleybollsherrarna åkte på tung förlust mot Kina: ”Var inte redo att utnyttja deras svagheter”

Finlands landslag under volleybollsmatch.
Det vill sig inte för Finlands volleybollslandslag just nu. Finlands landslag under volleybollsmatch. Bild: imago images / Newspix / All Over Press Finlands herrlandslag i volleyboll

Finland hade alla chanser att inleda OS-kvalet med en seger över Kina, men föll istället med 1–3 i set. Förlusten innebär att Finlands chanser att vinna gruppen är minimala, vilket i sin tur innebär att jakten på en OS-biljett nu är ännu svårare.

Det var många som hajade till då kvalgrupperna lottades. Finland undvek de värsta möjliga motståndarna och hade enligt många en verklig chans att kvala in till OS.

Kvalturneringen inleddes för Finlands del med det till pappret lättaste motståndet. Finland ställdes mot Kina, som agerade värd för kvalturneringen, men matchen visade sig snabbt bli svår.

Första set började jämnt, men då de avgörande poängen delades ut var Kina vassare. Kineserna rev upp en bekväm lucka alldeles i slutet och tog hem första set med 25–22.

– Kina visar prov på sin rutin här, summerade expertkommentator Timo Hoivala.

Men efter det vaknade Finland. Andra set slutade i klar blåvit 25–21-seger.

Tredje set blev händelserikare. Kina rev snabbt upp en fempoängslucka, som Finland ändå klarade att hämta upp.

Men mot slutet var det igen Kina som var vassare, om än med liten marginal, och gick med 25–22 upp i 2–1-ledning i set.

"Gav oss verkligen chansen att vinna"

Med ryggen mot väggen verkade Finland inte av att palla för trycket. Kina inledde igen vassare och och låg mot slutet som bäst i en 20–17-ledning.

Då vaknade Finland igen och vände till 20–21. Fyra bollar senare stod det 22–23 till de blåvita. Men sedan rasade korthuset. Kina kom ikapp och förbi och avgjorde matchen med tre poäng på raken.

– Kina gav verkligen landslaget chansen att vinna den här matchen. De var osäkra, men hittade sitt självförtroende längs med matchen. Finland saknade det vassa i dag, man var inte redo att utnyttja kinesernas svagheter, analyserar Hoivala.

I och med förlusten är Finlands chanser att vinna gruppen och således knipa en OS-biljett närmast obefintliga. Volleybollsherrarna ska ännu möta Kanada på lördag och Argentina på söndag (sexa respektive sjua på världslistan) och måste vinna båda matcherna.

För den brittiske landslagslotsen Joel Banks var förlusten den tolfte på lika många matcher som chefstränare för Finland. Under Banks har landslaget endast klarat av att vinna sju set i motsats till 36 förlorade.