Hoppa till huvudinnehåll

Rytmer med skedar och karaktärer av regndroppar - 55 unga skådespelare förs samman på internationellt teaterläger i Hangö

Tyra Wingren, Tyra af Kleen, Alva Runberg, Frida Hanslep-Kellen står på rad framför ett rött hus.
Tyra Wingren, Tyra af Kleen, Alva Runberg, Frida Hanslep-Kellen är deltagare på teaterlägret i Hangö. Lägret har snart pågått i en vecka, på söndag åker de unga hem. Tyra Wingren, Tyra af Kleen, Alva Runberg, Frida Hanslep-Kellen står på rad framför ett rött hus. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,Frida Hanslep-Kellen

I sanden och bland tallarna på kurscentret Högsand i Hangö skapar ungdomar från 11 olika länder pratlös teater med rörelser och ljud inspirerade av naturen.

Teaterlägret ordnas av Edered som jobbar med att föra samman unga över nationsgränser. Edered är en organisation under det Europeiska rådet, förklarar ordförande Katrin Janser från Schweitz.

- De har teaterworkshops och gör tillsammans en produktion med temat "It's my nature".

En bild på en kvinna i röd t-skjorta. hon heter Katrin Janser och ler på bilden. I bakgrunden syns tallskog.
Katrin Janser är ordförande för organisationen Edered som firar 40 år i år. En bild på en kvinna i röd t-skjorta. hon heter Katrin Janser och ler på bilden. I bakgrunden syns tallskog. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Katrin janser

Ungefär fem personer deltar från varje land och de har alla placerats i varsin grupp. Det här gör att de unga lätt lär känna andra teaterintresserade från andra länder.

- Varje land skickar också en workshopledare som är en professionell ledare i teater, säger Janser.

På det sättet får också de unga lära sig om andra länders teaterkonst.

Rytmer och rörelser

De unga 15-17-åringarna som deltar i lägret har alla olika bakgrund. En del är amatörskådespelare medan andra är mera vana vid skådespeleri. I år finns det unga på plats från 11 olika länder - däribland Israel, Belgien och Finland för att nämna några.

Det är också väldigt intressant eftersom vi är väldigt lika som teatermänniskor― Deltagare Frida Hanslep-Kellen om att träffa andra unga teaterintresserade över landsgränserna.

Sverige är egentligen inte ett av Edereds medlemsländer, men landet har i år ändå skickat tre unga Örebroare som sysslar med skådespeleri på hobbynivå.

En av dem är Tyra af Kleen. Hon berättar att hennes grupp har arbetat mycket utifrån naturmaterial.

- Vi har en turkisk ledare och vi har fått använda skedar. Vi har varit i skogen och då har vi fått använda skedar för att skapa olika rytmer och så har vi rört oss till de olika rytmerna, förklarar hon.

kurscentret i Högsand består av en rödvit byggnad i trä. Runt den växer tallskog.
Lägret ordnas under en vecka på kurscentret Högsand i Lappvik i Hangö. kurscentret i Högsand består av en rödvit byggnad i trä. Runt den växer tallskog. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Lappvik,Västnyland,teaterläger

En annan deltagare är finlandssvenska Tyra Wingren som är hemma från Helsingfors.

- I går var vi speciellt intensiva när vi nästan bara hade fysiska övningar. Vi talar nästan inte alls.

- Vi har ett nummer där vi föds på nytt. Först är vi i en hög och sedan ska vi börja upptäcka världen, förklarar hon.

De konstnärliga ledarna tar med andra ord temat "It's my nature" på största allvar och det är något som syns genomgående i gruppernas arbete. Genom att använda en god portion fantasi har deltagare i Winbergs grupp fått förvandla en regndroppe till en karaktär genom rörelser.

Över nationsgränser

Edereds mål är att föra samman unga från olika länder med olika kulturer.

- Det är väldigt kul och intressant att se hur de från andra länder har jobbat med teater och se hur de tänker kring det här ämnet, säger svenska Alva Runberg.

Har ni märkt av några kulturella skillnader?

- Ja lite, men det är också väldigt intressant eftersom vi är väldigt lika som teatermänniskor. Vi har samma intresse så det blir en likhet i olikheterna, säger Frida Hanslep-Kellen från Sverige.

Hon menar att deltagarna kan förstå varandras olikheter lättare tack vare sitt gemensamma intresse.

Tyra Wingren, Alva Runberg, Tyra af Kleen, Frida Hanslep-Kellen spelar teater.
Deltagare visar hur en övning kan se ut. Tyra Wingren, Alva Runberg, Tyra af Kleen, Frida Hanslep-Kellen spelar teater. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,Frida Hanslep-Kellen

Finlandssvenska Tyra Wingren har hängt mycket med deltagare från Israel. Också deltagarna från Sverige känner att de har hittat kompisar från andra länder.

- Vi hänger mycket med andra personer när vi äter och i våra grupper. På kvällarna brukar vi samlas, umgås och sjunga lite. Det är väldigt mysigt tycker jag och då skapar man band, säger Runberg.

Du kan lyssna på hela intervjun här.

Ifall du vill se mer av teatergänget som just nu befinner sig på Högsand i Hangö så ska du bege dig till Hangö på lördag. Klockan 14 ordnar Edered en uteföreställning på Casinostranden.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland