Hoppa till huvudinnehåll

Tero Pitkämäki ger upp drömmen om VM: ”Osannolikt att han tävlar alls den här säsongen”

Tero Pitkämäki, EM 2016.
Tero Pitkämäki kommer inte att kasta den här säsongen. Tero Pitkämäki, EM 2016. Bild: SUL-arkiv Tero Pitkämäki

Det blir inget VM för spjutkastaren Tero Pitkämäki. Pitkämäki fattade på fredagen beslutet att han inte tänker börja jaga VM-gränsen. Om karriären fortsätter nästa säsong klarnar i ett senare skede.

Friidrottsförbundet har valt att ge Tero Pitkämäki ordentligt med tid att återhämta sig från sin skada innan man spikar Finlands tre spjutkastare i VM.

För några dagar sedan sade träningschefen Kari Niemi-Nikkola att han räknar med att Pitkämäki kan kasta rätt långt den här säsongen.

Nu väljer dock Pitkämäki själv att kasta in handduken gällande VM. Det bekräftar managern Tero Heiska i ett pressmeddelande.

Enligt Heiska kan Pitkämäki träna utan att känna smärta men benet fungerar inte på det sätt som krävs för att tävla i ett VM.

– Det är osannolikt att han kommer att tävla alls den här säsongen, säger Heiska.

Enligt Heiska kommer Pitkämäki senare under hösten att fatta beslut om karriären fortsätter mot OS i Tokyo nästa sommar eller om han lägger av.

Oliver Helander, Antti Ruuskanen, Toni Kuusela och Lassi Etelätalo har alla klarat kvalgränsen på 83 meter den här sommaren.

Helander och Ruuskanen är redan uttagna till VM och efter Pitkämäkis besked står den sista platsen alltså mellan Kuusela och Etelätalo. Den sista VM-biljetten delas ut i början av september.