Hoppa till huvudinnehåll

Veikkaus är ett gammalt system som nu har blivit ett problem, säger professor

En skylt med tipsbolaget Veikkaus logo.
Nu kritiseras det finländska spelmonopolet för aggressiv marknadsföring och för starka kopplingar mellan det politiska etablissemanget och de organisationer som får bidrag från Veikkaus. En skylt med tipsbolaget Veikkaus logo. Bild: Petri Vironen/Yle Veikkaus

Sverige avreglerade spelmarknaden vid årsskiftet och sammanlagt 86 spelbolag har beviljats spellicens. Nu höjs också röster för att det finländska spelmonopolet borde avregleras.

Det finländska spelmonopolet får kritik för aggressiv marknadsföring och för starka kopplingar mellan det politiska etablissemanget och de organisationer som får bidrag från Veikkaus.

Sverige avreglerade spelmarknaden vid årsskiftet och sammanlagt 86 spelbolag har beviljats spellicens.

Under det första halvåret betalade spelbolagen in drygt 1,8 skattemiljarder (kronor) till staten, rapporterar Sveriges Radio. Det var lika mycket som det svenska skatteverket räknat med att få in under hela året.

I Finland är det Veikkaus som har ensamrätt på penningspel på fasta Finland. Åland har andra regler i och med spelbolaget Paf.

Nu kritiseras det finländska spelmonopolet för aggressiv marknadsföring och för starka kopplingar mellan det politiska etablissemanget och de organisationer som får bidrag från Veikkaus.

Det kan också bli möjligt att det finländska spelmonopolet ses över, signalerar statsminister Antti Rinne.
Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min.
Världen förändras och vi måste granska situationen utgående från det, säger Antti Rinne. Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min. Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Statsminister Antti Rinne (SDP) sa i går då han träffade de politiska journalisterna att han inte gillade den aggressiva marknadsföring som Veikkaus har bedrivit.

Veikkaus satte hälften av sina reklamsatsningar på hyllan i början på månaden efter hård kritik.

Det kan också bli möjligt att det finländska spelmonopolet ses över, signalerade Antti Rinne.

- Världen förändras och vi måste granska situationen utgående från det, konstaterade statsministern.

Men det finländska monopolsystemet har också försvarare. Sannfinländaren Mika Niikko säger att det skulle vara ett stort misstag att avstå från monopolet.
Mika Niikko
Inkomsterna från Veikkaus kommer kommer tillbaks till samhället och de som mest behöver hjälp, säger Mika Niikko Mika Niikko Bild: Mika Niikko mika niikko

Men det finländska monopolsystemet har också försvarare. Sannfinländaren Mika Niikko, som är viceordförande för Veikkaus förvaltningsråd, säger till Yle Uutiset att det skulle vara ett stort misstag att avstå från monopolet.

- Inkomsterna från Veikkaus kommer kommer tillbaks till samhället och de som mest behöver hjälp, säger Niikko.

Samlingspartisten och riksdagsledamoten Juhana Vartiainen har många gånger kritiserat det som han kallar för bästa broder-nätverk kring spelbolaget Veikkaus.
Juhana Vartiainen står utanför Mediahuset i Böle
Samlingspartisten och riksdagsledamoten Juhana Vartiainen har många gånger kritiserat det som han kallar för bästa broder-nätverk kring spelbolaget Veikkaus. Juhana Vartiainen står utanför Mediahuset i Böle Bild: Paula Salovaara Juhana Vartiainen

Samlingspartisten och riksdagsledamoten Juhana Vartiainen har många gånger kritiserat det som han kallar för bästa broder-nätverk kring spelbolaget Veikkaus.

Partierna besluter om Veikkaus verksamhet och ger bidrag till föreningar där politikerna själva är aktiva. Men Vartiainen är inte beredd att avskaffa monopolet innan saken är noggrant utredd.

- Jag vet inte om monopolet borde avskaffas, men det finns osunda drag i det, sammanfattar Juhana Vartiainen.

Det är en del av den finländska demokratin som i tiderna funkade ganska bra... Det har först nu blivit ett problem.
― Pekka Sulkunen, emeritus professor
Pekka Sulkunen i sitt hem i Helsingfors.
Emeritus professorn Pekka Sulkunen, som ledde en THL-arbetsgrupp som synade Veikkaus, säger att kopplingarna mellan spelmonopolet och bidragstagarna har långa rötter. Pekka Sulkunen i sitt hem i Helsingfors. Bild: Yle/Sebastian Backman Pekka Sulkunen

Vartiainen får medhåll av emeritus professorn Pekka Sulkunen som ledde en THL-arbetsgrupp som synade Veikkaus. Sulkunen säger att kopplingarna mellan spelmonopolet och bidragstagarna har långa rötter.

- Det är en del av den finländska demokratin som i tiderna funkade ganska bra, säger Sulkunen. Alkoholmonopolet Alko var också mycket politiserat. Precis som alla andra statsmonopol.

- Det har först nu blivit ett problem eftersom vi lever i ett samhälle som inte är politiserat på samma sätt längre.