Hoppa till huvudinnehåll

Antikbasar i Borgå hjälper flickor i Himalaya

Jorma Aunela och Maria de Lisitzin håller upp ett speciellt lapptäcke
Jorma Aunela och Maria de Lisitzin. Lapptäcket på bilden är ett så kallat moder Teresa-täcke där varje bit är stickad av en skild person. Förutom att driva välgörenhetsbasaren har Aunela och de Lisitzin också donerat moder Teresa-täcken till flickskolan. Jorma Aunela och Maria de Lisitzin håller upp ett speciellt lapptäcke Bild: Yle/ Stefan Paavola loppmarknader,Loppmarknader & basarer,antikviteter,välgörenhet,Välgörenhetsbasar,lapptäcke

Det som ser ut som ett vanligt grått trähus på Sibeliusbulevarden 15 i Borgå är egentligen en skattkammare av potentiella fynd för antiksamlare och loppisälskare.

Här finns nämligen Maria de Lisitzins och Jorma Aunelas antikbasar i tre våningar, samt Borgås minsta utsiktscafé.

- Jorma och jag har båda sedan länge hjälpt människor som behöver hjälp. Basaren är vårt sätt att hjälpa, säger de Lisitzin.

Alla intäkter går oavkortade till en flickskola i Lumla i nordöstra Indien, högt uppe i Himalayaregionen.

En hel del smycken till salu
Det finns massor av smycken att välja mellan. En hel del smycken till salu Bild: Yle/ Stefan Paavola loppmarknader,Loppmarknader & basarer,antikviteter,välgörenhet,Välgörenhetsbasar,smycken,jorma aunela

När man öppnar ytterdörren känns det lite som att stiga in i ett mellanting av en gigantisk skattkammare och ett lopptorg.

Genast innanför dörren stöter besökaren på en trappa.

Man kan välja att gå ner till källaren för att gå på upptäcktsfärd i Valvgalleriet och Tyghimlen eller så kan man ta några steg uppåt och kika in i Lisitzins Konstmuseums Kuriosakabinett.

Mamelucker, möbler och maskiner

I Valvgalleriet möts besökaren av konst, samlarobjekt, uppstoppade djur, möbler, kistor, tavlor, gamla leksaker och dockor.

I Tyghimlen samsas vintagekläder, tyger och dukar. Maria de Lisitzin håller upp ett par vita mamelucker.

- De här kommer från en herrgård i trakten, säger hon.

På en avdelning finns militärsaker, oljekannor, järn och maskiner medan det på en annan avdelning, Glaspalatset, finns glas och porslin i olika färger och former.

Kläder från gångna tider
En del av urvalet i Tyghimlen. Kläder från gångna tider Bild: Yle/ Stefan Paavola loppmarknader,Loppmarknader & basarer,antikviteter,välgörenhet,Välgörenhetsbasar,jorma aunela

Från Kuriosakabinettet leder Kunskapens trappa ännu en våning uppåt. Trätrappan är kantad av böcker av olika ålder och i många genrer.

Högst uppe finns Borgås minsta utsiktscafé, en balkong med utsikt över staden och loppisstånden nere på gården.

Gamla kaffeburkar
Gamla kaffeburkar Bild: Yle/ Stefan Paavola loppmarknader,Loppmarknader & basarer,antikviteter,välgörenhet,Välgörenhetsbasar,jorma aunela

Sakerna som säljs på antikbasaren har kommit som donationer från privatpersoner samt från tre kulturhem: ätten Lisitzins gamla hem, fabrikant Aunelas hem samt kultursläkten Stenijs familj.

Nya saker doneras hela tiden.

- Vi får nya saker dagligen, och lyckligtvis allt mer och mer äldre saker. Att ta hand om basaren har varit ett heldagsjobb under hela året, säger de Lisitzin.

Föremålen på antikbasaren går att datera från 1700-talet till nutid.

Vill hjälpa

Orsaken till att de Lisitzin och Aunela förvandlat en del av sitt hem till antikbasar är deras vilja att hjälpa fattiga flickor i Himalaya.

Intäkterna från antikbasaren hjälper flickorna att få en utbildning och tak över huvudet.

- Flickorna kommer till nunneklosterskolan i Lumla från 50 byar runtomkring. De som får komma dit är mycket lyckliga, säger de Lisitzin.

Diverse prylar på basaren
Diverse prylar på basaren Bild: Yle/ Stefan Paavola loppmarknader,Loppmarknader & basarer,antikviteter,välgörenhet,Välgörenhetsbasar,insamling

Regionen är svåråtkomlig och många är väldigt fattiga. Att lära sig läsa och skriva är långt ifrån en självklarhet för barnen i regionen. Flickor är särskilt utsatta.

Aunela hörde om planerna på att bygga flickskolan 2014 och paret har varit engagerat i saken sedan dess.

Diverse prylar på basaren
Diverse prylar på basaren Bild: Yle/ Stefan Paavola loppmarknader,Loppmarknader & basarer,antikviteter,välgörenhet,Välgörenhetsbasar,jorma aunela

Med hjälp av intäkterna från antikbasaren samt donationer av andra frivilliga har flickskolan i Lumla kunnat byggas. Just nu bor där omkring 20 flickor.

- Många av skolans flickor drömmer om att bli sjukskötare, lärare eller socialarbetare, berättar de Lisitzin.

Antikbasaren håller öppet sommarlördagar klockan 11-15 fram till mitten av september. Efter det får alla saker vänta i lager till nästa sommar.

12.08.2019 kl. 11.18: Trähuset som finns på Sibeliusgatan 15 är grått, inte gult. Den felaktiga beskrivningen har ändrats.