Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Camilla Richardsson i hetluften i Superligan

Friidrottens Superliga fortsätter på lördag i Polen med Finland i kampen mot elva övriga europeiska toppnationer. Under lördagen ställs bland annat fyra intressanta SFI-löpare inför tuffa utmaningar i hårda startfält.

På damernas 3000 meter hinder jagar Camilla Richardsson från Vasa IS en fin placering i ett jämnt startfält där Richardsson går in i loppet med den fjärde bästa säsongsnoteringen. Om loppet från början löps i hårt tempo finns det möjligheter för den redan VM-klara Richardsson att försöka klara OS-gränsen 9.30.00 inför nästa års OS i Tokyo.

Nathalie Blomqvist från IK Falken hör till de sena kompletteringarna i Finlands lag. Blomqvist ställer upp på 3000 meter, en distans på vilken hon knep en fjärdeplats i junior-EM förra månaden.

På herrarnas 400 meter häck gladde Oskari Mörö från Esbo IF under fredagens heat genom att för första gången på några år springa under 50 sekunder. I finalen på lördag har Mörö chans att ytterligare förbättra sitt pinfärska årsbästaresultat. För Mörös del ser inte heller VM-gränsen 49,30 längre lika omöjlig ut som den gjorde vid säsongsstarten.

Slår Mäkelä det finska rekordet?

På damernas 800 meter löper Sara Kuivisto från Borgå Akilles i ett väldigt öppet lopp. Kuivisto visade upp stark sololöpning för en vecka sedan i Kalevaspelen i Villmanstrand, men i Superligan gäller det att uppvisa en annan taktisk sida av sig. Kuivisto går in med årets åttonde snabbaste bland loppets tolv deltagare.

Av Finlands övriga toppnamn tävlar också Kristiina Mäkelä på lördagen. Det är bara en tidsfråga innan Mäkelä slår nationsrekordet i tresteg och Superligan kunde vara rätt plats för det. Mäkelä är startfältets statistikfemma, men har alla möjligheter att kämpa om en prispallsplacering i Polen.

Sändningen från friidrottens Superliga kan ses i TV2 och på Yle Arenan klockan 16.55–21.00 med svenska kommentarer av Niklas Henrichson och Otto Ylöstalo.