Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran efter tyfonen Lekima har stigit till 45 i Kina

Supertyfonen Lekima slog till mot Kinas östkust tidigt på lördagsmorgonen och förde med sig kraftiga regn och hårda vindar.

Hittills har 45 personer dött och 16 uppges vara saknade efter att stormvinden svept över östkusten. Tyfonen har rivit upp både träd och hus, rapporterar kinesiska medier.

Åtminstone 20 personer omkom i en plötslig flodvåg.

‒ Regnet orsakade ett jordskred på en bergsluttning som sedan blockerade en flod längre ned. Det skapade en sjö och vattenmassorna svepte sedan vidare ned i dalen då dammen gav vika, rapporterar kinesisk tv.

Över 200 hus har kollapsat och 3 200 hus har förstörts i varierande grad.

Stora delar av området är utan el och över en miljon människor tvingades lämna sina hem.

Stormvindarna, som har en styrka på 52 meter per sekund, drog över staden Wenling City på lördag morgon.

På söndagen drog tyfonen över Shanghai med hårda vindar och regn.

Översvämningsvarningar är utfärdade för delar av Gula floden och floden Yangtze och tusentals människor förbereder sig på eventuella evakueringar.

Sammanlagt har över 3 200 flyg ställts in i bland annat Shanghai.

Bara i provinsen Zhejiang ställdes omkring 300 flyg in på lördagen. Också färj- och tågtrafiken är indragen som försiktighetsåtgärd.

Tyfonen Lekima härjade tidigare i Taiwan där nio människor skadades. Tusentals hushåll lämnades utan el och över 500 flyg ställdes in.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades 9:24 med mer uppgifter om skadeläget och information om att 13 människor har dött och 16 är försvunna. Artikeln uppdaterades klockan 11:03 den 11 augusti 2019 med uppgifterna att åtminstone 30 personer har omkommit, 18 saknas, 3 200 flyg har ställts in och att tyfonen väntas nå Shanghai på söndag kväll. Rubriken uppdaterades också. Artikeln uppdaterad klockan 15:54 med ny uppgift om antalet döda. Artikeln och rubriken uppdaterad klockan 9.21 den 12 augusti 2019 med ny uppgift om antalet döda och saknade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes