Hoppa till huvudinnehåll

Finlands volleybollherrar blev utan OS-biljett – tapper avslutning mot Argentina var nära att resultera i femsetare

Tränaren Joel Banks har inte fått ordning på Finlands spel.
Tränaren Joel Banks har inte fått ordning på Finlands spel. Tränaren Joel Banks har inte fått ordning på Finlands spel. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa Finlands herrlandslag i innebandy

I OS-kvalet i volleyboll förlorade Finlands volleybollherrar med 1–3 mot Argentina. Det innebär att Finland inte längre kan vinna kvalgruppen i Kina och att laget får återvända hem utan en OS-biljett. I januari kan Finland få fortsätta jakten på en kvarvarande OS-plats.

Argentina, Finland, Kanada och Kina gör sinsemellan upp om en OS-plats. Efter att Argentina på lördagsförmiddagen besegrat Finland med 3–1 står det klart att Finland inte kommer att vinna gruppen.

Argentina, som gällde som skyhög förhandsfavorit, tog i det första setet ledningen med 5–1 och Finland fick aldrig kontakt. Argentina lade beslag på det första setet med siffrorna 25–17.

I det andra setet ledde Finland med 17–15 men kollapsade på slutet och Argentinas setseger skrevs 25–18.

Finland ryckte upp sig

Finland började jobba sig tillbaka i matchen och låg i det tredje setet inte under en enda gång. De blåvita segersiffrorna skrevs 25–21 och matchen fortsatte.

Det fjärde setet böljade och bjöd på stor spänning. Finland ledde med 21–18 men Argentina lyckades vända på steken och tog vara på sin andra matchboll. 26–24 och 3–1 i set.

Under chefstränaren Joel Banks ledning är Finlands saldo dystert: förlustsviten är nu 13 matcher lång.

Resultatet innebär att Finland inte längre kan vinna gruppen och därmed inte kan kvalificera sig för OS den här vägen. I januari står en OS-plats på spel i en åttalagsturnering i Tyskland. Där möts de åtta bästa europeiska lagen som inte har skaffat sig en OS-biljett.

På söndag klockan 10.00 ställs Finland mot Kanada i en match som för blåvit del är av symbolisk betydelse. Matchen sänds i TV2.

Resultat:

Finland – Argentina 1–3 (17–25, 18–25, 25–21, 24–26)