Hoppa till huvudinnehåll

Hockeymålvakten Tuukka Rask som fortfarande är sugen på landslagsspel är i USA för att stanna: "Jag saknar inte november i Finland"

I juli deltog Tuukka Rask i Kimmo Timonens välgörenhetsgolftävling.
I juli deltog Tuukka Rask i Kimmo Timonens välgörenhetsgolftävling. I juli deltog Tuukka Rask i Kimmo Timonens välgörenhetsgolftävling. Bild: Timo Hartikainen / AOP Tuukka Rask

Boston Bruins burväktare Tuukka Rask fick i måndags en ishall döpt efter sig i Nyslott där han växte upp. Efter sina tolv år i Boston i USA väljer Rask ändå Tammerfors som sommarbas i Finland. 32-åringen säger att han vill göra en lång karriär och hoppas på att få representera Finland i OS 2022.

I måndags döptes en ishall i Nyslott till Tuukka Rask Arena. Rask är född i Nyslott men flyttade som 16-åring till Tammerfors där han numera bor under somrarna.

– De flesta vänskapsbanden är knutna under åren i Tammerfors. Släktbesöken till Nyslott blir rätt få, säger Rask i en intervju med Yle.

Efter fyra säsonger i Tammerforsklubben Ilves bar flyttlasset sommaren 2007 vidare till USA där Rask redan har tillbringat tolv säsonger. Två år återstår fortfarande på åttaårskontraktet med Boston som i snitt är värt sju miljoner dollar per säsong.

– Jag spelar av kontraktet och sedan får vi se vad jag erbjuds. Jag känner mig motiverad och kommer att hålla på så länge som det är roligt och jag håller ihop. Det är bara att ge sig på rekorden och så får vi se om jag lägger av som 50- eller 45-åring, säger Rask.

Ett par sommarmånader i Finland

Förra säsongen tog sig Boston till finalserien där St. Louis vann den sjunde och avgörande matchen.

– Såklart svider finalförlusten fortfarande.

Tuukka Rask tackar målvaktskollegan Jordan Binnington efter den avgörande matchen.
Tuukka Rask tackar målvaktskollegan Jordan Binnington efter den avgörande matchen. Tuukka Rask tackar målvaktskollegan Jordan Binnington efter den avgörande matchen. Bild: Michael Tureski/Icon Sportswire/AOP Tuukka Rask

Den långa slutspelsvåren innebar samtidigt att sommaren i Finland i år blev kortare än normalt. Rask kom till Finland före midsommar och åker nästa vecka tillbaka till USA.

Efter karriären kommer Rask tillsammans med sin fru och sina nu 5- och 3-åriga döttrar ändå att stanna kvar i USA.

– Vi tillbringar ett par sommarmånader i Finland. En gång spelade jag i EHT-turneringen i Finland och jag saknar inte november i Finland, säger Rask då han syftar på matcherna i Åbo under NHL-lockouten hösten 2012.

– Den äldre dottern börjar förskolan i höst och vi kommer att bo i Nordamerika även i fortsättningen.

Vill spela i OS

Boston har många gånger gått långt i slutspelet. Under sina tolv år i Nordamerika har Rask aldrig spelat VM. Däremot har han ett OS (2014) och en World Cup-turnering (2016) på meritförteckningen.

NHL har ännu inte bestämt om spelarna får delta i OS i Peking 2022. Rask hoppas på en lösning och bekräftar att han i så fall gärna igen står till landslagets förfogande.

– Det är en hederssak. Jag ställer upp om jag platsar och NHL-spelarna får spela i OS 2022. Hoppas att parterna kommer överens.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport