Hoppa till huvudinnehåll

Lilla Karisföreningen Ura gjorde det igen: Hellyckade tävlingar samlade nästan 700 orienterare till Snappertunaskogarna

Två orienterare vid en kontroll.
Enni Jalava och Emmi Markki stämplar i mål. Två orienterare vid en kontroll. Bild: Bubi Asplund / Yle orientering,orienterare,Västnyland,Karis,Snappertuna,Raseborg,orienteringstävling,terräng,Emmi Markki

Karisklubben Ura står det här veckoslutet (10-11.8) värd för det finska orienteringsdistriktets mästerskapstävlingar i långdistans. Tävlingarna ordnas i Snappertunaskogarna med nästan 700 startande i lördagens individuella starter.

Den tvåspråkiga idrottsföreningen Ura från Karis är mer eller mindre berömd för alla de fina orienteringstävlingar föreningen har ordnat. Tävlingsledaren Marja-Liisa Lehto säger att föreningen har många ivriga medlemmar som inte tackar nej för att få vara med.

- Det är aldrig svårt att få tillräckligt med funktionärer, säger hon.

I DM-tävlingarna i Snappertunaskogarna har föreningen mobiliserat 75 – 80 personer i olika funktionärsuppgifter.

- Vi har så duktiga människor som ställer upp som funktionärer. I år har vi flera sådana människor med som aldrig tidigare varit med i arrangemangen. Men, de lär sig och vill lära sig, säger tävlingsledaren Marja-Liisa Lehto.

Marja-Liisa Lehto står med Karis Uras 90-års historik i händerna.
Tävlingsledaren Marja-Liisa Lehto. (Arkivbild) Marja-Liisa Lehto står med Karis Uras 90-års historik i händerna. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,orientering,marja-liisa lehto

Hon berättar att föreningen för ett par år sedan ansökte om att få ordna distriktsmästerskapstävlingarna.

Så länge det finns energi

Ofta då Ura ordnar orienteringstävlingar – stora eller små – är Marja-Liisa Lehto tävlingsledare och hennes man Markku Lehto banmästare. De har varit aktiva i föreningen i årtionden.

- Vi håller på så länge det finns energi för det, säger Marja-Liisa Lehto.

Två orienterare löper efter varandra.
Kerttu Peura och Pertti Laurila på väg i mål. Två orienterare löper efter varandra. Bild: Bubi Asplund / Yle orientering,orienterare,Västnyland,Karis,Snappertuna,Raseborg,orienteringstävling,terräng,kerttu peura

Hon konstaterar att den feedback arrangörerna får under och efter tävlingarna för det mesta är positiv.

- Det är kanske en promille av de som är med som har någonting att klaga över. Det är så roligt att jobba bland dessa glada och trevliga människor, säger hon.

Trevlig och krävande bana

Lojoklubben Hiidenkiertäjäts Benjamin Tulonen deltog i allmänna herrklassens tävling. Hans sluttid på den 11,5 kilometer långa banan var 1.17,40. Det räckte till en sjätte plats.

Porträttbild på Benjamin Tulonen.
Benjamin Tulonen, Hiidenkiertäjät. Porträttbild på Benjamin Tulonen. Bild: Bubi Asplund / Yle orientering,orienterare,Västnyland,Karis,Snappertuna,Raseborg,orienteringstävling,terräng,benjamin tulonen

Anton Kuukka från Tammerforsklubben Pyrintö vann tävlingen på tiden 1.13,01.

- Jag är ganska slut, men helt nöjd. Jag är mitt i en hård träningsperiod nu och det här var min första tävling på länge, säger Tulonen.

Han ger beröm för arrangemangen.

- Det var en trevlig och krävande bana, men jag kunde köra med bra tempo.

Klar taktik för varje kontroll

Senare i höst ska Tulonen delta i sprint-FM och i FM i ultralång distans. På längre sikt har han en plan där han i tre års tid ska satsa så mycket som möjligt på orientering.

- Drömmen är ju att få delta i världscupen och i VM. Få se hur långt jag kommer på tre år, småskrattar Tulonen.

Porträttbild på Saana Orkola.
Saana Orkola från Lojoklubben Hiidenkiertäjät. Porträttbild på Saana Orkola. Bild: Bubi Asplund / Yle orientering,orienterare,Västnyland,Karis,Snappertuna,Raseborg,orienteringstävling,terräng,Saana Orkola

Tulonens klubbkamrat Saana Orkola var snabbast på 6,5 kilometer i D35. Hon löpte i mål på en dryg timme, hennes sluttid var 1.03,46.

- Jag tappade en minut eller två på någon kontroll, men jag hade en ganska klar taktik för varje kontroll, säger hon strax efter målgången.

- Annars gick allting riktigt bra, terrängen är typisk för den här regionen. Jag tyckte bara att underlaget var lite hårt emellanåt, säger Orkola.

Hon säger att orientering är en kär hobby för henne.

- Jag trivs i naturen och rör mig mycket där. Det är ett fint sätt att vara för sig själv och tänka på olika saker, säger hon.

Inte fullt koncentrerad

OK Trians Mikael Fabritius kom på trettonde plats i herrarnas huvudtävling. Han tog tävlingen mera som ett träningspass.

- Jag var inte fullt koncentrerad i dag så därför gick det inte så bra. Därför missade jag några kontroller.

- Till slut hittade jag nog alla kontroller.

Mikael fabritius springer mot mål.
Mikael Fabritius tog tävlingen som ett träningspass. Mikael fabritius springer mot mål. Bild: Bubi Asplund / Yle orientering,orienterare,Västnyland,Karis,Snappertuna,Raseborg,orienteringstävling,terräng

Fabritius tycker att terrängen var bra och tävlingsarrangemangen väl skötta.

- Det var en riktigt trevlig bana.

Resultaten från tävlingarna finns på Karis Uras webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland