Hoppa till huvudinnehåll

Panglopp av Sara Kuivisto och stor rekordförbättring av Nathalie Blomqvist – elfteplacerade Finland en poäng före Sverige efter två tävlingsdagar

Sara Kuivisto springer.
Sara Kuivisto slutade på fjärde plats på 800 meter. Sara Kuivisto springer. Bild: SUL Sara Kuivisto

Sara Kuivisto gjorde en stark insats på damernas 800 meter i lag-EM i Polen. Kuivisto förbättrade sitt personliga rekord med 29 hundradelar och slutade fyra. Samma placering blev det också för Camilla Richardsson på 3000 meter hinder medan Nathalie Blomqvist knep en sjundeplats på 3000 meter.

Efter två av tre tävlingsdagar i lag-EM har Finland skrapat ihop 101,5 poäng vilket berättigar till en elfte plats i sammandraget. Det enda laget som ligger bakom Finland inför den sista tävlingsdagen är Sverige som har 100,5 poäng.

Efter att 22 av 40 finaler avgjort har Frankrike en liten ledning. Frankrike står på 192,5 poäng medan tvåan Polen har 191. Tätduon har ryckt upp en liten lucka till trean Italien och fyran Tyskland som har 170 respektive 169 poäng.

De bästa finländska insatserna i dag stod Camilla Richardsson från Vasa IS och Sara Kuivisto från Borgå Akilles för. Richardsson och Kuivisto slutade båda på fjärde plats på sina distanser 3000 meter hinder och 800 meter.

Kuivisto gjorde ett riktigt panglopp på 800 meter. Hon löpte smart under de båda banvarven och på målrakan gav hon konkurrenterna en rejäl fajt om topplaceringarna.

Kuivisto löpte i mål som fyra på tiden 2.01,85 som är en förbättring av det personliga rekordet med 29 hundradelar. Tiden är den femte bästa någonsin i Finland.

– Jag visste redan efter 600 meter att det skulle bli en bra tid. Loppet kändes inte alls i kroppen. Lite svårigheter hade jag på målrakan då det var dåligt med utrymme. Det här kom inte som någon överraskning för mig, säger Kuivisto i ett pressmeddelande.

Sara Kuivisto tar FM-guld på 1500m
Kuivisto förbättrade sitt personbästa med 29 hundradelar. Sara Kuivisto tar FM-guld på 1500m Bild: Lehtikuva friidrott,Sara Kuivisto

Richardsson nöjd med placeringen

Camilla Richardsson har gör en riktigt stark säsong i och dagens tävling klockades hon för tiden 9.42,97. Richardsson låg med i täten under hela hinderloppet men på det sista varvet fick hon släppa Gesa-Felicitas Krause, Irene Sanchez och Rosie Clarke.

Richardsson hade det fjärde bästa säsongsbästat i startfältet och fyra blev alltså också hennes placering.

– En fjärdeplats är nog bra. Ingen var riktigt sugen på att dra i loppet och farten sjönk på den andra kilometern. Tiden är inte dålig och min standard börjar vara runt 9.40 som jag har varit ute efter den här säsongen.

– I dag var det bara placeringarna som räknades. Segertiden var inte speciellt hård så möjligheten till en bättre placering fanns nog, säger Richardsson till Yle Sporten.

Hur viktigt var det för dig att få ett lopp mot bra europeiskt motstånd?

– Väldigt viktigt. Det är just den här typen av lopp som jag behöver där man får hänga med och mäta sig mot Europatoppen. Jag fick vara med i tätstriden och fick en kick av det, säger Richardsson.

Camilla Richardsson hoppar över ett hinder.
Camilla Richardsson. Camilla Richardsson hoppar över ett hinder. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

Blomqvist löpte nytt rekord

Nathalie Blomqvist från IK Falken fick en sen kallelse till lag-EM på 3000 meter men väl på plats i Polen gjorde hon en strålande insats.

18-åringen tog flera fina skalper då hon löpte i mål som sjua på den nya rekordtiden 9.19,65. Tiden är över åtta sekunder bättre än hennes tidigare personliga rekord som hon löpte i junior-EM för en knapp månad sedan.

– Jag märkte att det nog är mycket tuffare tävlingar här än vad jag är van med på juniornivå. På upploppet var det några löpare som passerade mig och det grämer mig med tanke på laginsatsen, säger Blomqvist.

Kristiina Mäkelä som nyligen gjorde comeback efter en lång tävlingspaus slutade på femte plats i damernas tresteg. Mäkelä hade två godkända hopp i tävlingen: 14,09 och 14,10.

Samma placering blev det också för Aaron Kangas i herrarnas slägga. Kangas längsta kast mätte 73,62 – det näst längsta i karriären.

För Oskari Mörö blev det en sjunde plats på herrarnas 400 meter häck. Mörö som i försöken på fredagen löpte under 50 sekunder fick i finalen nöja sig med tiden 50,22. Tiden är ändå den näst bästa den här säsongen.

Samtliga resultat från lag-EM hittar ni här.

Poängställning 22/40:

1. Frankrike 192,5
2. Polen 191
3. Italien 170
4. Tyskland 169
5. Storbritannien 160,5
6. Spanien 156
7. Tjeckien 128
8. Ukraina 127
9. Grekland 112
10. Schweiz 105
11. Finland 101,5
12. Sverige 100,5