Hoppa till huvudinnehåll

Vandrare från hela Europa deltar i Vasa Marsch - "Vasa får nio av tio poäng"

Vandande deltagare i vasa marsch i sommarlandskap
Vandrare på Myrgrundsvägen i Sundom på lördag morgon. Vandande deltagare i vasa marsch i sommarlandskap Bild: Yle/Filip Stén vandrare,Vasa,Sundom

Det här veckoslutet kan man se påfallande många vandrare på vägarna runt Vasa. Det är dags för evenemanget Vasa marsch igen, och i år har 350 deltagare anmält sig.

- Det är visserligen något färre än i fjol, men ett bra antal hur som helst, säger Harry Swanljung, vice ordförande för Vaasan Kävelyklubi - Vasa gångklubb som är arrangör.

Vandrare på väg i Vasa.
Vandrare på Vasa torg. Vandrare på väg i Vasa. Bild: Yle/Filip Stén vandrare,Torget i vasa

Vasa marsch är ett internationellt vandringsevenemang godkänt av internationella organisationen IML - och faktiskt det enda i sitt slag i Finland.

På IML:s webbsida finns vandringsevenemang över hela världen och bara i Europa knappa tjugo stycken - de flesta nu under sommaren. Ska man beta av hela listan gäller det alltså att vandra på.

Mia Hansen och Peder Indergård från Mo i Rana i Norge är inbitna vandrare. Förra veckoslutet vandrade de i Jurbarkas i Litauen och två veckor före det var det Nijmegen i Nederländerna.

Norska vandrare på parkbänk i Vasa
Mia Hansen, Karin Nielsen och Peder Indergård. Norska vandrare på parkbänk i Vasa Bild: Yle/Filip Stén vandrare,turister,Vasa,Peder Indergård

- Det är andra gången vi är här och vandrar, säger Mia Hansen.

- Det här evenemanget är bra organiserat och sträckorna är vackra, säger Hansen.

- Av tio möjliga ger jag Vasa marsch nio poäng, säger Peder Indergård.

Olika sträckor och rutter

På fredagen vandrade hon 21 kilometer, då gick sträckan från torget ut till Strömsö. På lördagen inleds vandringen med busstransport till Sundom, och rutten går via Öjberget och Öjen tillbaka till centrum, totalt ca 20 kilometer.

På fredagen kunde vandrarna välja 11 eller 21 kilometers rutter, men på både lördag och söndag finns dessutom sträckor på omkring 30 kilometer och över 40 kilometer att välja.

Hansen och Indergård är rätt typiska deltagare i Vasa marsch.
- De flesta deltagare är över 50 och är vana vandrare, säger harry Swanljung.

Äldre man i shoppingcenter
Harry Swanljuhng. Äldre man i shoppingcenter Bild: Yle/Filip Stén vandrare,harry swanljung

Över hälften av deltagarna kommer från utlandet, i huvudsak Europa.
- Vi har med några amerikaner, men de lär bo i Europa.

Tidigare år har man haft deltagare från både Japan och Australien.

Noggrann planering krävs

Att ordna ett evenemang av den här storleksklassen kräver förstås en hel del förberedelser, även om arrangörerna börjar ha en hel del erfarenhet.

- Det är 23:e gången vi ordnar Vasa marsch nu, säger Harry Swanljung.

Det handlar förstås om att planera rutterna och marknadsföring men också många praktiska detaljer. Till exempel placeras tillfälliga vattenposter ut på olika ställen.

Tillfällig vattenpost i Sundom, Vasa
Tillfällig vattenpost i Sundom, Vasa. Tillfällig vattenpost i Sundom, Vasa Bild: Yle/Filip Stén Vattenpost,Vasa

Ruttplaneringen innebär också utmaningar. Startplatsen är vid torget och därifrån ska man få rutter mellan 10 och 40 kilometer.

- Även om rutterna till allra största delen går på allmänna vägar och stigar så kommer man ibland lite nära också privata tomter.Det är sådant som ska vara utrett på förhand, säger Swanljung.

Också myndigheterna ställer krav, till exempel ska det finnas en godkänd räddningsplan.

- För deltagaren räcker det att man anmäler sig och har hurtigt mod. För de flesta är en vandring på 20 km mer fråga om vilja än kondition, säger Swanljung.