Hoppa till huvudinnehåll

Varje hus i Neristan i Karleby har en egen historia att berätta – som den om sjömansänkan som fick böter

En gata i trähusstadssdelen Neristan i Karleby.
Neristan består av tolv kvarter av trähus, de flesta är byggda på1800-talet. En gata i trähusstadssdelen Neristan i Karleby. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Karleby,neristan i karleby

Neristan är som en egen stad i staden Karleby, så kan trähusstadsdelen beskrivas. Invånarna håller samman men bjuder ofta in till evenemang. Det går också att bara vandra genom Neristan. I Yle Österbottens sommarserie besöker vi gratis eller mycket förmånliga sommarnöjen och nu har turen kommit till Neristan.

Neristan är en trähusstadsdel i Karleby med en speciell stämning, som en skild stad i staden Karleby. Neristan består av tolv kvarter av trähus, de flesta är byggda på1800-talet.

Under hela året besöker turister Neristan, ofta tillsammans med en guide.

Varje hus har en egen historia

Yle Österbottens reporter Ida-Maria Björkqvist slog sig ner i Skeppargårdens trädgård tillsammans med guiden Anette Kanteh.

Anette Kanteh beskriver stämningen som lugn, härlig och gammal stämning.

- Vi har äppelträd här runt oss där vi sitter, solen skiner och fåglarna sjunger, säger Kanteh.

På gården finns förutom bord och stolar i gammaldags stil också en sten från istiden och en gammal brygga.

Porträttfoto av Anette Kanteh som sitter vid ett gammaldags trädgårdsbord i en trädgård.
Anette Kanteh brukar guida grupper i Neristan i Karleby. Porträttfoto av Anette Kanteh som sitter vid ett gammaldags trädgårdsbord i en trädgård. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist guide,kanteh

Anette Kanteh får tänka till när hon ska lyckas välja ut något av allt det som hon guide tycker bäst om med hela stadsdelen Neristan.

- Varje hus, varje byggnad har en historia att berätta. Jag tycker att det är härligt att promenera omkring här, man kan kika in genom portarna och se lite av folket som bor här.

Gratis sommarnöjen i Österbotten – här är era bästa tips

Karleby

Larsmo

 • Köpmanholmen (fritidsområde)

Jakobstad

 • Aspegrens trädgård
 • Fäboda (fritidsområde)
 • Gamla hamn

Pedersöre

Nykarleby

 • Storsand (badstrand)

Vörå

Korsholm

Vasa

 • Kråknäsgrunden (grillplats)
 • Metvikens lekpark
 • Sandö (badstrand)

Närpes

Kaskö

 • Kaskö stad

Kristinestad

 • Kanonviken
 • Fågeltornet i Sideby
 • Kilen
 • Lauhanvuori Nationalpark (Kauhajoki och Storå)

Övriga saker att göra

På julafton släcks gatubelysningen

På sommaren sätter Neristans invånare ut blommor på de smala trottoarerna. På vintern byts blommorna ut till lyktor.

- På julen är det riktigt stämningsfullt här. På julafton släcks alla gatulampor i Neristan, det enda som brinner är lyktorna och små lampor vid portar och fönster, säger Kanteh.

Under veneziansk afton ordnas gratis bussturer genom Neristan.

- Jag kan inte säga vilken årstid som skulle vara den bästa att besöka Neristan. Själv skulle jag säga sommaren eftersom jag inte tycker om kallt väder.

En gata i trähusstadssdelen Neristan i Karleby.
En gata i trähusstadssdelen Neristan i Karleby. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Karleby,neristan i karleby

Vad ska man hålla utkik efter om man kommer hit som besökare?

- Det finns en restaurang, en allkristen bokhandeln, loppmarknad och inkvartering. Man kan också bara gå genom och njuta. Utanför Neristan finns två antikbutiker.

Invånarna samlas kring olika evenemang

Anette Kanteh berättar att det är bra sammanhållning mellan de som bor i Neristan. De har organiserat sig i en egen förening.

- De gör väldigt mycket tillsammans och planerar vad de kan göra, till exempel evenemangen Öppna trädgårdar, Sommarkväll i Neristan och Jul i Neristan.

Dessutom finns det enligt tradition en speciell svensk dialekt i Neristan.

Sjömansänka fick böter för oknäppt knapp

Något som kanske inte finns på så många andra ställen är skvallerspeglar.

- På 1800-talet fick man inte kika ut genom fönstret och se vad som händer på gatan. Då hade man en spegel fastsatt utanför fönstret, så att man kunde stå vid fönstret och se genom spegeln vad som hände på gatan. Då uppstod en massa skvaller, säger Kanteh.

En så kallad skvallerspegel som sitter fast i väggen utanför ett fönster på ett trähus i stadsdelen Neristan i Karleby.
Så här ser en skvallerspegel ut. En så kallad skvallerspegel som sitter fast i väggen utanför ett fönster på ett trähus i stadsdelen Neristan i Karleby. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Karleby,skvallerspegel

Det var inte bara skvaller som uppstod via skvallerspeglarna. Man kunde också upptäcka saker som inte var så bra ute på gatan. Anette Kanteh berättar en historia om en sjömansänka på 1800-talet.

- Det var under en sommarkväll som sjömansänkan var ute och promenerade i Neristan efter klockan 18 på kvällen. Hon var 63 år gammal och fick böter för att hon promenerade på gatan.

- Det var en man som hade sett henne i skvallerspegeln och han hade sett att hennes klännings översta knapp var oknäppt. Det var hemskt och omoraliskt. Mannen sprang till rådhuset och berättade vad han hade sett. Då fick sjömansänkan böter men hon blev inte inlåst i stadsfängelset.

En annan anekdot gäller en annan guide än Anette Kanteh. Under en guidning i Neristan i Karleby hade en kvinna i den finskspråkiga gruppen i slutet av guidningen sagt att hon äntligen vet varför det heter Neristan.

Kvinnan hade alltid förundrat sig över namnet och tänkt på Afghanistan, Pakistan och sedan kommer Neristan. Men då förstod hon varför det heter som det heter.

Yle Österbottens sommarserie "Gratis sommarnöjen" hör du direkt i Yle Vega på onsdagar 9.33–10.00. Har du tips på egna gratis sommarnöjen i Österbotten kan du skicka in dem till osterbotten@yle.fi. Kolla in kartan här nedan så hittar du alla tips som kommit in.