Hoppa till huvudinnehåll

Renlärig islam vinner terräng i Indonesien - men många muslimer håller fast vid toleransen

Pojkar på väg hem från koranskolan.
Pojkar på väg hem från koranskolan. En stor del av de populära religiösa skolorna finansieras av Saudiarabien, och de har bidragit till att sprida en intoler form av islam. Pojkar på väg hem från koranskolan. Bild: Yle/Björn Ådahl Indonesien,islam,Java,Madrassa

En islamisering pågår i Indonesien, världens folkrikaste land med muslimsk majoritet. Nya religiösa förordningar tas i bruk med jämna mellanrum, och bland annat har hbtq-personers ställning försämrats. Majoriteten av indonesierna fortsätter ändå att på gräsrotsnivå följa en tolerant version av islam.

Med en lysten blick öppnar Tegu Sorionto en flaska öl. Han har deltagit i en muslimsk invigningsceremoni av sin kusins nya hus, och tillsammans med några andra släktingar vill han nu fira också på ett världsligt sätt.

Inflyttningsfest på Java.
Tegu Sorionto (till höger) och hans vänner kopplar av efter att med muslimska böner ha välsignat ett nytt hus. Senare firade de med några flaskor öl, men då ville de inte posera. Inflyttningsfest på Java. Bild: Yle/Björn Ådahl Indonesien,Java,islam

– Vi dricker gärna öl under festliga tillställningar. Så länge vi ser till att inte bli berusade tycker alla här att det är okej, förklarar han.

Sorionto beklagar att han inte längre kan köpa sitt öl i tätorten där han bor. I stället måste han ta sig till kommunens huvudort Blitar. Där finns en supermarket som har tillstånd att sälja både öl och vin.

– Jag förstår inte varför regeringen för några år sedan bestämde att öl inte får säljas i vanliga snabbköp. Här i min hemort anser de flesta att sådana begränsningar är onödiga, säger Sorionto.

Ömsesidig respekt och renoveringshjälp

Sorionto bor i en typisk, vidsträckt tätort på östra Java. Orten är uppförd kring en livligt trafikerad smal landsväg, och de största byggnaderna är moskéer.

Java är med sina nästan 150 miljoner invånare världens folkrikaste ö. Flertalet javaneser är muslimer, men det finns också kristna, buddhistiska och hinduiska minoriteter.

Sorionto berättar att han och flera av hans vänner nyligen hjälpte invånarna i en närbelägen kristen by att renovera deras kyrka. Byggnaden hade skadats i en av de lindriga jordbävningar som är vanliga på Java.

– I den här trakten håller människorna sams. När en ny moské skulle byggas i min hemort bidrog många kristna med donationer, säger han.

Familj poserar framför tempelruin.
En familj poserar framför ruinerna av ett 700-årigt hindutempel utanför staden Blitar. Ruinerna är ett populärt turistmål. Familj poserar framför tempelruin. Bild: Yle/Björn Ådahl islam,hinduism,Indonesien,tempel,Java

Med blodiga attacker mot kalifatet

Javaneserna har varit kända för att följa en tolerant och moderat form av islam. Under de senaste decennierna har mer renläriga inriktningar ändå snabbt vunnit terräng. I samma veva har en del indonesier börjat ställa sig negativa till de icke-muslimska invånarna.

Flera radikala och i vissa fall militanta muslimska organisationer och partier har grundats. Deras mål är att göra Indonesien till ett muslimskt kalifat där man följer religiösa, inte sekulära lagar.

Den mest aggressiva organisationen, Islamisk försvarsfront (FPI), har upprepade gånger gjort räder mot barer och andra inrättningar som den stämplar som omoraliska. FPI kräver bland annat att julfirandet förbjuds och att inga nya kyrkor uppförs.

I fjol dödades nästan 30 människor när självmordsbombare attackerade tre kyrkor i Indonesiens näststörsta stad Surabaya. Bombarna var anhängare till Rizieq Shihab som grundade FPI år 1998.

Lärarinnor på utflykt
Lärarinnor på en utflykt under en ledig dag. För bara några decennier sedan täckte de flesta javanesiska kvinnor inte håret - nu är det vanligt. Lärarinnor på utflykt Bild: Yle/Björn Ådahl Indonesien,Java,islam

Otäcka jämförelser och märkliga portförbud

De radikala organisationernas och partiernas politiska inflytande har ständigt ökat. De sekulära partierna som alltid har styrt Indonesien förmodas vara rädda för att förlora anhängare ifall de inte delvis börjar imitera fundamentalisterna.

Under det gångna året har i synnerhet hbtq-personer fungerat som politikernas måltavla. Indonesiens försvarsminister har till exempel förklarat att hbtq-aktivism är farligare än en kärnvapenattack. Undervisningsministern har hotat med att förbjuda hbtq-personer att studera i statliga högskolor.

– Utvecklingen är tragisk. Förr ställde sig samhället relativt tolerant till hbtq-personer. Men nu tävlar politikerna om vem som fördömer dem i de allra hårdaste ordalagen, konstaterade forskaren Papang Hidayat från Amnesty International tidigare i år.

Pilgrimer vallfärdar till helig mans grav.
Ändlösa mängder pilgrimer vallfärdar till en gravgård där en av männen som hämtade islam till Indonesien är jordfäst. Graven anses vara helig. Pilgrimer vallfärdar till helig mans grav. Bild: Yle/Björn Ådahl Indonesien,islam,Java,pilgrimer

Obefogad rädsla

De verbala attackerna mot hbtq-personer blev allt mer intensiva inför president- och parlamentsvalet i maj. De radikala muslimska partierna förde genomgående högljudda valkampanjer, och sekulära indonesier befarade att de skulle göra bra ifrån sig.

Farhågorna visade sig vara onödiga. Bara ungefär 20 procent av de nästan 200 miljoner väljarna röstade på de muslimska partierna.

– Valresultatet visar att de sekulära partiernas rädsla är överdriven. Bara en liten del av folket vill att Indonesien ska bli ett muslimskt kalifat, skriver kolumnisten Endy Bayuni i tidningen Jakarta Post.

Också Tegu Sorionto är lättad. Han röstade på det största av de sekulära partierna, och han önskar att Indonesien inte ska förlora sitt toleranta rykte.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes