Hoppa till huvudinnehåll

The Loudest Voice: En miniserie om mannen bakom Fox News - Roger Ailes uppgång och fall

Bild från tv-serien The Loudest Voice. I bilden syns Russel Crowe som spelar tv-producenten Roger Ailes.
Russel Crowe spelar tevemannen Roger Ailes. Bild från tv-serien The Loudest Voice. I bilden syns Russel Crowe som spelar tv-producenten Roger Ailes. Bild: 2019 SHOWTIME Russell Crowe,Roger Ailes

Under sju intensiva avsnitt får vi en inblick i USA:s största konservativa mediebolags framgångssaga. Det är en berättelse om polarisering, maktmissbruk och ett ständigt kompromissande med den journalistiska etiken.

The Loudest Voice för tankarna osökt till filmen Vice som utkom tidigare i år och som handlade om en annan maktgirig högerman, Dick Cheney spelad av Christian Bale.

I The Loudest Voice berättas historien om en av tv-världens mäktigaste män - Roger Ailes (Russell Crowe) som basade över amerikanska tv-kanalen Fox News från att kanalen grundades år 1996 till sommaren 2016 då han blev tvungen att avgå till följd av anklagelser om sexuella trakasserier.

Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes.
Russell Crowe är så gott som oigenkännlig i sin gestaltning av tv-producenten Roger Ailes. Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes. Bild: 2019 Showtime Roger Ailes,Russell Crowe
Bild på skådespelaren Sienna Miller som spelar Beth Ailes.
Sienna Miller är också olik sig själv i serien där hon spelar Roger Ailes fru Beth Ailes. Bild på skådespelaren Sienna Miller som spelar Beth Ailes. Bild: 2019 SHOWTIME Sienna Miller

Serien baserar sig på boken The Loudest Voice in the Room (2014) skriven av journalisten Gabriel Sherman. Sherman har också varit med och producerat serien och figurerar också själv i ett avsnitt, spelad av Fran Kranz.

Från Clinton till Bush och Trump

När serien börjar är demokraten Bill Clinton USA:s president och planen är att den nya tv-kanalen Fox News ska erbjuda nischat innehåll till den konservativa tv-publiken.

Ailes som är hjärnan bakom den här visionen har inte bara en lång och framgångsrik karriär som tv-producent bakom sig utan han har också arbetat som politisk rådgivare för en rad republikanska presidenter som Richard Nixon, Ronald Reagan och George Bush.

Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes och Simon McBurney som spelar Rupert Murdoch.
– Vi ska starta en ny nyhetskanal som heter Fox News, stoltserar Roger Ailes (Russell Crowe) och Ruport Murdoch (Simon McBurney). Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes och Simon McBurney som spelar Rupert Murdoch. Bild: 2019 SHOWTIME Fox News Channel,Rupert Murdoch,Roger Ailes

I början av serien får Ailes höra att han inte är en nyhetsman. Men det stör inte honom det minsta. För han är envist övertygad om att han ska skapa innehåll som är så underhållande att folk inte kommer vilja byta kanal. Målet är att skapa historia och ändra det amerikanska politiska samtalet.

I kärnan av amerikansk politik

Enligt USA-experten Oscar Winberg är det inte allmänt känt i Europa vilken central roll Fox News spelar inom amerikansk politik.

– Det är ett viktigt ämne att föra fram och tv-underhållning är ett perfekt sätt att diskutera viktiga ämnen, säger Winberg.

Oscar Winberg i tv-nytts studio. Winberg är doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi, med specialintresse för USA.
USA-experten Oscar Winberg doktorerar om tv-serien "All in the Family" och dess politiska betydelse. Oscar Winberg i tv-nytts studio. Winberg är doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi, med specialintresse för USA. Bild: Yle oscar winberg

Kanalens koncept bygger på lojala tittare som följer sändningarna och programledarna dag efter dag. En som gör det och ofta delar innehåll från Fox News via sociala medier är nuvarande president Trump.

– Enkelt uttryckt är det vita och äldre människor som tittar på Fox. Kanalen har alltid haft svårt att locka yngre tittare, i synnerhet efter att Trump valdes till president. Men å andra sidan har det aldrig varit ett mål för Fox- man är inte intresserad av att nå hela landet utan man riktar sig in på att skapa ett starkt band med en stor men begränsad del av befolkningen, säger Winberg.

“Skapa ilska och rädsla”

I serien får man följa hur Roger Ailes väljer att tänja på sanningen gång på gång. Han tycker att programledarnas egna åsikter ska ges paradplats och tvivlar inte på att sända kontroversiellt material i sina sändningar. Ett exempel är när World Trade Center-tornen rasar och Ailes bestämmer att sända videomaterial där man ser människor hoppa från byggnaderna för att han vill "visa världen vad dom asen gjort mot oss".

Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes.
När Roger Ailes och hans team ska välja programledare till kanalen fastnar Ailes för en manlig programledare eftersom han ser ut som en "vanlig kille" och hans aggressiva kroppsspråk kommer göra sig bra i teve. Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes. Bild: 2019 SHOWTIME Roger Ailes,Russell Crowe

Enligt Winberg drivs tv-kanalen mer av att piska upp känslor än av en konservativ ideologi.

– Fox News har ofta presenterats som ett konservativt svar på nyheterna, det vill säga att de presenterar nyheterna från ett konservativt perspektiv. Men Fox News handlar om ilska och rädsla och i dessa båda känslorna spelas det på klass och ras.

Därför menar Winberg att det inte är någon slump att Fox News gick om CNN som den mest populära kabelnyhetskanalen efter den 11 september.

– Sedan dess har kanalen hållits på samma nivå genom att den driver en politik genomsyrad av rädsla - och det fungerar.

People do not want to be informed, they want to feel informed.― säger Roger Ailes i tv-serien "The Loudest Voice".

Fox News försöker också aktivt skapa kontrovers i politiska syften, tillägger Winberg.

– Fox kan skapa och driva en story genom sina dygnet-runt sändningar som sedan leder till att andra tidningar skriver om att storyn diskuteras på Fox. Sista fasen är sedan att New York Times går ut med samma nyhet som Fox egentligen kokat upp själva.

Är Ailes och Trump samma person?

I serien skildras framför allt det täta samarbetet mellan Fox News och det republikanska partiet. Efter att Ailes tvingades lämna kanalen återvände han till politiken och jobbade för Trumps presidentkampanj.

I en scen talar Ailes på ett evenemang i sin hemstad Warren i delstaten Ohio och låter redan då som Trump. Han talar om hur eliten och invandrare stulit alla vanliga människors jobb och att USA borde bli storslaget (great) igen.

Bild från tv-serien The Loudest Voice.
De anställda får lära sig tåla skäll av Roger Ailes om de vill fortsätta jobba för Fox. I mitten ses Seth MacFarlane som spelar PR-killen Brian Lewis och Josh Stamberg som spelar Bill Shine (som senare jobbat som kommunikationschef för president Trump). Bild från tv-serien The Loudest Voice. Bild: 2019 SHOWTIME tv-serier

En av seriens genomgående röda trådar är den sexistiska och rasistiska arbetskulturen som präglar tv-bolaget. I de senare avsnitten läggs allt större fokus på Ailes maktmissbruk och på de sätt han trakasserat flera kvinnliga kollegor däribland före detta Fox-programledaren Gretchen Carlson (Naomi Watts).

Men det är inte bara Ailes som anklagas utan det hänvisas också till programledaren Bill O’Reillys påstådda trakasserier som i verkliga livet ledde till att han fick sparken från kanalen.

Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes.
Roger Ailes har tidigare jobbat som politisk rådgivare och musikalproducent och vet hur man gör tv som folk sitter som fastklistrade framför. Bild på skådespelaren Russel Crowe som spelar Roger Ailes. Bild: 2019 Showtime Roger Ailes,Russell Crowe

Historien om Roger Ailes och Fox News är nog mer mångfacetterad än vad serien ger sken av. Flera gånger känns det som att det bara skrapas på ytan och särskilt de första avsnitten upplevs svepande.

I det fjärde avsnittet höjs ändå både tempot och spänningen men riktigt omskakande blir det aldrig. Men trots det är serien sevärd eftersom den ändå i stora drag lyckas skildra hur den amerikanska politiska diskursen och medielandskapet ändrats under de senaste åren.

Läs också