Hoppa till huvudinnehåll

De extra jobbtimmarna har effekt: Sysselsättningen och konkurrenskraften har förbättrats, visar rapport

Betongarbetare
Betongarbetare Bild: Henrietta Hassinen / Yle byggande,byggplats,byggnadsarbetare,byggmaterial,betong,sysselsättning (tillstånd),Sysselsättningsgrad,arbetslöshet,arbetslöshetsgrad

Tack vare att finländarnas arbetstid förlängdes med det så kallade konkurrenskraftsavtalet har landets ekonomi förbättrats på flera punkter, rapporterar Näringslivets forskningsinstitut Etla.

I en rapport som Etla har presenterat på måndagsmorgonen framkommer att konkurrenskraftsavtalet har ökat sysselsättningsgraden och förbättrat konkurrenskraften.

Det var den föregående regeringen under statsminister Juha Sipilä (C) som drev igenom konkurrenskraftsavtalet som bland annat innehåller en förlängning av löntagarnas årliga arbetstid.

Den här arbetstidsförlängningen står enligt Etlas rapport för 40 procent av det förbättrade sysselsättningsläget. Andra faktorer som har bidragit är enligt Etla de lättnader i beskattningen och minskade sociala avgifter som avtalet innehåller.

Enligt Etlas rapport jobbar finländarna fortsättningsvis lite mindre än löntagarna i EU i medeltal. Den veckovisa arbetstiden är ungefär en timme kortare än medeltalet.

I Finland förkortas arbetstiden mer än i andra länder av semestrar, helgdagar och annan frånvaro.

Läs mera:

Får vi ta farväl av den förlängda arbetstiden som Sipilä införde?

Konkurrenskraftsavtalet som Juha Sipiläs regering förmådde arbetsmarknadsparterna att ingå sommaren 2016 är på bordet i höstens avtalsförhandlingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes