Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt badförbud på stränder i Petalax och Norrnäs – avföringsbakterier kvar i vattnet

en skylt om badförbud vid en badstrand
Simma inte, mängden skadliga bakterier i vattnet är alltför hög. en skylt om badförbud vid en badstrand Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vägviksfjärden,badstränder,badförbud

Det är fortsättningsvis förbjudet att simma vid Vägvik badstrand i Petalax och vid Verkan i Norrnäs. Nya prover visar att mängden avföringsbakterier i vattnet alltjämt är för höga.

Det är nu drygt två veckor sedan man tvingades stänga Vägvik strand i Petalax på grund av för höga värden av intestinala enterokocker. Förra veckan visade prover dessutom på för höga värden även vid Verkan i Norrnäs.

- Då hade vi 1200 (cfu) kolonibildande enheter per 100 milliliter i vattnet vid Verkan, men enligt det senaste provet så har bakterierna ökat. Nu är vi uppe i 2300 cfu/100 ml, säger Tommy Stenlund som är miljö- och hälsoskyddschef vid Västkustens miljöenhet.

Avrådan blev förbud

I och med de förhöjda värdena har avrådan från att bada i Verkan bytts ut mot ett förbud. Och badförbud gäller alltså fortsättningsvis också i Vägvik i Petalax, där mängden bakterier som mest varit 28 gånger för höga eller 5700 cfu/100 ml. Gränsvärdet ligger på 200 cfu/100 ml.

I och med att mängden bakterier i vattnet i Vägvik varit så kraftigt förhöjd är det ingen idé att ta nya prover varje dag, berättar Tommy Stenlund.

- Vi siktar på att ta nya prover vid Vägvik badstrand på torsdag den här veckan, vad de proverna visar vet vi i så fall eventuellt på måndag nästa vecka.

Trots undersökningar i terrängen så har man inte lyckats hitta orsaken till de för höga värdena.

Nya prover tas även i Vasa

Också i Vasa fortgår problemen med smutsigt badvatten.

Förra veckan visade nya prover att norovirus också fanns i badvattnet vid stranden på campingområdet på Vasklot i Vasa. Redan tidigare har staden tvingats stänga både Smulterö och Sandö badstränder.

Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa.
På grund av ett felkopplat rör har avloppsvatten runnit ut i Metviken i Vasa och sedan spritt sig, bland annat hit till Smulterö badstrand. Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa. Bild: Yle/Markus Bergfors badstränder,Vasa,badförbud

Nya prover från stränderna i Vasa kommer att tas på måndag 19 augusti och information om resultaten ges när de är klara senare samma vecka.