Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt badförbud på stränder i Petalax och Norrnäs – avföringsbakterier kvar i vattnet

en skylt om badförbud vid en badstrand
Simma inte, mängden skadliga bakterier i vattnet är alltför hög. en skylt om badförbud vid en badstrand Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vägviksfjärden,badstränder,badförbud

Det är fortsättningsvis förbjudet att simma vid Vägvik badstrand i Petalax och vid Verkan i Norrnäs. Nya prover visar att mängden avföringsbakterier i vattnet alltjämt är för höga.

Det är nu drygt två veckor sedan man tvingades stänga Vägvik strand i Petalax på grund av för höga värden av intestinala enterokocker. Förra veckan visade prover dessutom på för höga värden även vid Verkan i Norrnäs.

- Då hade vi 1200 (cfu) kolonibildande enheter per 100 milliliter i vattnet vid Verkan, men enligt det senaste provet så har bakterierna ökat. Nu är vi uppe i 2300 cfu/100 ml, säger Tommy Stenlund som är miljö- och hälsoskyddschef vid Västkustens miljöenhet.

Avrådan blev förbud

I och med de förhöjda värdena har avrådan från att bada i Verkan bytts ut mot ett förbud. Och badförbud gäller alltså fortsättningsvis också i Vägvik i Petalax, där mängden bakterier som mest varit 28 gånger för höga eller 5700 cfu/100 ml. Gränsvärdet ligger på 200 cfu/100 ml.

I och med att mängden bakterier i vattnet i Vägvik varit så kraftigt förhöjd är det ingen idé att ta nya prover varje dag, berättar Tommy Stenlund.

- Vi siktar på att ta nya prover vid Vägvik badstrand på torsdag den här veckan, vad de proverna visar vet vi i så fall eventuellt på måndag nästa vecka.

Trots undersökningar i terrängen så har man inte lyckats hitta orsaken till de för höga värdena.

Nya prover tas även i Vasa

Också i Vasa fortgår problemen med smutsigt badvatten.

Förra veckan visade nya prover att norovirus också fanns i badvattnet vid stranden på campingområdet på Vasklot i Vasa. Redan tidigare har staden tvingats stänga både Smulterö och Sandö badstränder.

Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa.
På grund av ett felkopplat rör har avloppsvatten runnit ut i Metviken i Vasa och sedan spritt sig, bland annat hit till Smulterö badstrand. Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa. Bild: Yle/Markus Bergfors badstränder,Vasa,badförbud

Nya prover från stränderna i Vasa kommer att tas på måndag 19 augusti och information om resultaten ges när de är klara senare samma vecka.
 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video då väggar rivs.

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten