Hoppa till huvudinnehåll

Lojopolitiker: Tytyrigruvans verksamhet måste bli lönsam

lastbilar inne i kalkgruva
Tytyri gruvmuseum har varit öppen för allmänheten sedan år 1988. lastbilar inne i kalkgruva muru pops down in tytyri

Verksamheten i Tytyri upplevelsegruva i Lojo kan inte fortsätta i nuvarande form förrän det är klart hur finansieringen tryggas.

Det här anser flera fullmäktigegrupper i ett initiativ som har lämnats in till stadsstyrelsen.

Upplevelsegruvan gjorde en förlust på närmare 150 000 euro år 2018. De årliga hyreskostnaderna för bland annat hissarna och receptionen är redan närmare 170 000 euro, påpekas det i initiativet.

Lojo kan inte upprätthålla och erbjuda upplevelser som går på minus ur sin egen budget. Gruvmuseet borde tvärtom göra en vinst på åtminstone 500 000 euro om året, anser fullmäktigegrupperna.

Därför borde verksamheten vid Tytyri gruvmuseum planeras mer realistiskt i budgeten för år 2020.

Stadsstyrelsen beslöt skicka initiativet för vidare beredning.

Det är socialdemokraten Pirjo-Leena Forsström som ursprungligen står bakom initiativet. Förutom socialdemokraterna står också vänsterförbundet, centern, Vårt Lojo och Haloo Lohja bakom det.

Kalkstensbrytning i över 100 år

Tytyri gruva ligger i centrum av Lojo. Där har brutits kalksten sedan år 1897. Kalkbrytningen pågår fortfarande 370 meter under jorden och bedrivs nu av Nordkalk.

År 1988 öppnades ett av gruvgångssystemen som ett gruvmuseum för allmänheten. Hisstillverkaren Kone testar också sina hissar i de 300 meter djupa schakten.