Hoppa till huvudinnehåll

Tero Pitkämäki öppnar upp beslutet att redan nu sätta punkt för säsongen – formen var inte tillräckligt bra: ”Ännu i juni såg allt lovande ut”

Tero Pitkämäki sitter på en bänk under spjuttävlingen i Vasa.
Tero Pitkämäki. Tero Pitkämäki sitter på en bänk under spjuttävlingen i Vasa. Bild: Harri Bragge/All Over Press Tero Pitkämäki

Träningskast kring 75 meter. Då var det lätt för Tero Pitkämäki att konstatera att det inte blir något tävlande den här säsongen. Synd, men så kan det gå, säger han för Yle – och ger ett hoppingivande besked om Oliver Helander.

Det blev inte en endaste tävling för Tero Pitkämäki den här sommaren. Även om VM går av stapeln först i slutet av september tvingades spjutkastaren redan nu fatta det tunga beslutet.

Formen är helt enkelt inte sådan den borde vara.

Pitkämäki skadade sitt knä illa på Paavo Nurmi Games i fjol och har sedan dess försökt återhämta sig. Ännu i juni såg allt ut att gå vägen, berättar han nu för Yle.

– Knäet har inte varit ont på flera månader. All svullnad och sådant försvann redan för månader sedan. Ännu halvvägs in i juni såg allt lovande ut. Då kunde jag tänka mig att tävla i Kalevaspelen, eller senast några veckor efteråt, säger Pitkämäki men tillägger:

– Men det blev aldrig bättre än så.

36-åringen berättar att han på kastträningarna som bäst fått spjutet att flyga 75 meter.

– Om man spekulerar så kunde det innebära tävlingskast på max 80 meter. Det gjorde det ganska lätt för mig. Jag såg att jag inte kunde nå 83-84 meter och det var min minimigräns för att tävla över huvudtaget, berättar Pitkämäki.

– Den här gången kände jag att jag inte klarar av att tävla på toppnivå. Därför avslutade jag säsongen redan nu, fortsätter han.

"Själv var jag inte lika taggad"

Samtidigt står det klart att Pitkämäki inte tävlar i ett friidrotts-VM för första gången sedan 2003. Efter hemmatävlingarna i Helsingfors sommaren 2005 har Pitkämäki deltagit varendaste gång VM-medaljer delas ut.

Friidrottsförbundet gjorde ändå sitt yttersta för att spjutkastarens svit inte skulle ha tagit slut.

– Det är fint hur många chanser jag fått. Jag krävde aldrig att de skulle vänta på mig. Träningschefen Kari Niemi-Nikkola kom ju på ett träningspass och sade sedan offentligt hur bra det sett ut. Själv var jag inte lika taggad efter det passet, skrattar Pitkämäki.

Tero Pitkämäki.
Tero Pitkämäki. Tero Pitkämäki. Bild: Heidi Koivunen/All Over Press Tero Pitkämäki

Istället är det Lassi Etelätalo och Toni Kuusela som gör upp om den tredje och sista blåvita spjutbiljetten till VM. Kuusela klarade gränsen redan i juni, medan Etelätalo tog FM-guld med en 84-metersbåge för en dryg vecka sedan.

– Kuusela har jobbat hårt på fysiken och jag väntade mig nog långa bågar av honom. Även om det varit motigt nu så kan det ännu lossna. Det kommer att bli intressanta veckor för dem, siar Pitkämäki.

Vet att Helander kan kasta på toppnivå ännu i sommar

Den inhemska statistikettan Oliver Helander har i sin tur dragits med en revbensskada, men har ställt in siktet på comeback på söndag då GP-deltävlingen i Esbo går av stapeln.

Pitkämäki har höga förväntningar på Raseborgskastaren.

– Jag har själv också tampats med en liknande skada och vet att det är fullt möjligt att återhämta sig och kasta på toppnivå efteråt. Det blir verkligen intressant att se hur han klarar sig under de närmaste veckorna, säger Pitkämäki.

Den egna karriären då? Pitkämäki står fortfarande fast vid att beslutet inte kommer ännu.

– Jag tycker inte om att spekulera om det. Jag har bestämt mig för att vänta helt avsiktligt då jag inte vill ta det här beslutet då jag känner mig som sämst. Jag behöver lite distans. Men det ska inte dröja lika länge som senast, lovar han.